Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμποροι πετρελαίου: Ναρκοθετεί τον υγιή ανταγωνισμό το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Για νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού από την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων κάνουν λόγο στελέχη του ΣΕΕΠΕ. Εφικτό τον Ιανουάριο του 2025 ένα ολοκληρωμένο σύστημα εισροών-εκροών.

Εμποροι πετρελαίου: Ναρκοθετεί τον υγιή ανταγωνισμό το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Στελέχη του συνδέσμου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου σε σχέση με την παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων. Παρουσίασαν στοιχεία σε σχέση με την εξέλιξη του κλάδου τα τελευταία 12 χρόνια, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο διάστημα έχει ζημιωθεί ο κλάδος κατά 450 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) κ. Γιάννης Αληγιζάκης (φωτό) ανέφερε πως μια από τις στρεβλώσεις στην αγορά είναι το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών. «Στην κοινή γνώμη έχει περάσει ότι προστατεύει τον καταναλωτή, αλλά είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται κάτω από ειδικές συνθήκες. Όταν για παράδειγμα στην αγορά υπάρχουν ελλείψεις, μπορεί να προστατεύσει από κερδοσκοπικές τάσεις, αλλά όταν γίνεται μόνιμο μέτρο, τότε ναρκοθετεί τον υγιή ανταγωνισμό», ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του συνδέσμου ανέφερε πως το πρόβλημα της παραβατικότητας χρειάζεται σύγχρονο σύστημα εισροών-εκροών και πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος τα τελευταία χρόνια. «Κάναμε προτάσεις στην πολιτεία για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και είναι γεγονός πως για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να εμπλακούν υπουργεία… Κάποια έχουν κινητοποιηθεί μαζί με την η ΑΑΔΕ αλλά πρέπει να εμπλακούν όλοι και πρέπει να υπάρχει ένας κοινός συντονιστής», τόνισε ο κ. Αληγιζάκης.

Επίσης, γνωστοποίησε πως η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας ένα τμήμα μελετών, έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό για τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος εισροών-εκροών σε έναν χρόνο.

Στελέχη του συνδέσμου επεσήμαναν πως μοναδικός τρόπος για την καταπολέμηση της παραβατικότητας είναι η ψηφιακή παρακολούθηση της διαχείρισης του καυσίμου σε όλα τα στάδια της διακίνησής του, μέσω ενός συστήματος εισροών-εκροών από τις εγκαταστάσεις εμπορίας μέχρι την αντλία. Μάλιστα ανέφεραν πως όταν εφαρμόστηκε στη Βουλγαρία, έκλεισαν τον πρώτο μήνα 300 πρατήρια αυτόματα, λόγω παραβατικών ενεργειών. Στην Ελλάδα, έχει γίνει εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης στις εγκαταστάσεις εμπορίας. Το σύστημα όμως λειτουργεί εν μέρει… καθώς δεν μπορούν να αποσταλούν στοιχεία στο κεντρικό σύστημα φορολογικών αποθηκών, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών του συνδέσμου, πολλά πρατήρια θα οδηγηθούν στην έξοδο, λόγω των χαρακτηριστικών που έχει η αγορά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια θέσεων εργασίας. Πετούν έτσι το «μπαλάκι» στην πολιτεία, ώστε εκείνη, όπως λένε, «να δημιουργήσει ένα διαφορετικό περιβάλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v