Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή ΡΑΑΕΥ προς «Φυσικό Αέριο» για το σταθερό τιμολόγιο, η αιτία της κόντρας

Αντίδραση της Αρχής στην προσφορά από την εταιρεία σταθερού τιμολογίου διάρκειας οκτώ και όχι 12 μηνών. Πηγές μιλούν για νόθευση ανταγωνισμού. Πώς τοποθετείται η Φυσικό Αέριο.

Επιστολή ΡΑΑΕΥ προς «Φυσικό Αέριο» για το σταθερό τιμολόγιο, η αιτία της κόντρας

Εξηγήσεις ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων από την εταιρία "Φυσικό Αέριο", σε σχέση με το τιμολόγιο το οποίο ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες. Η εταιρεία από την πλευρά της απαντά ότι δεν έχει λάβει κάποια ενημέρωση μέχρι τώρα.

Η εταιρεία "Φυσικό Αέριο" ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες το προϊόν Ρεύμα MAXI Home Fixed με 12,3 λεπτά/kwh. Το προϊόν θα έχει σταθερή χρέωση για 8 μήνες. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο αν και σταθερής χρέωσης έχει διάρκεια 8 μήνες και όχι 12 μήνες. Επομένως, δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποια από τις 4 κατηγορίες τιμολογίων, σύμφωνα με πηγές της ΡΑΑΕΥ. «Καταπατούνται τα όρια και ο κώδικας προμήθειας ήδη τους έχουμε στείλει επιστολή για παροχή εξηγήσεων, έχουν καταπατηθεί κάποια όρια», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Επισημαίνουν μάλιστα πως υπάρχουν προβλέψεις για αλλαγές στις παραμέτρους των τιμολογίων, όπως στο πράσινο τιμολόγιο στο οποίο μπορεί ανα μήνα να αλλάζει η βασική έκπτωση. Επίσης, κάθε μήνα μπορεί κάθε εταιρία να βγάζει διαφορετικό μπλε τιμολόγιο. Υπάρχουν επομένως τρόποι να προσελκύσεις τους καταναλωτές με μειωμένες τιμές.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι γίνεται στην περίπτωση που καταπατούνται τα όρια που υπάρχουν, σε σχέση με την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων. «Μπορεί να βελτιώσει το τιμολόγιο προκειμένου να είναι συναφές με τις ρυθμιστικές διατάξεις», επισημαίνουν πηγές της ΡΑΑΕΥ, «σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθεί πέναλτι, γιατί νοθεύει τον ανταγωνισμό».

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων να καλέσει σε ακρόαση και άλλες εταιρίες, σε σχέση με τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος και την καθυστέρηση από ορισμένους προμηθευτές να ανακοινώσουν εκπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει μέρες.

Τι απαντά η εταιρεία

Διαψεύδει πάντως η "Φυσικό Αέριο" οποιαδήποτε επικοινωνία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. «Δεν το χρωματίσαμε αν είναι μπλε ή κίτρινο αλλά αυτό που είχαμε στόχο και το επιτυγχάνουμε μέχρι στιγμής είναι να δημιουργήσουμε ένα τιμολόγιο σε μια πολύ ανταγωνιστική τιμή», αναφέρουν πηγές της εταιρίας.

Σε σχέση με το τι συμβαίνει μετά τους 8 μήνες που είναι η διάρκεια του συγκεκριμένου τιμολογίου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως γίνεται ενημέρωση του κατανάλωση δύο μήνες πριν, ότι θα λήξει το τιμολόγιο και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το προϊόν που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.

Τέλος σε σχέση με τη ρήτρα αποχώρησης, είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα αντίστοιχα σταθερά 12μηνης διάρκειας τα οποία έχουν πέναλτι 100 ευρώ. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου προϊόντος το πέναλτι ξεκινά από τα 60 ευρώ και μειώνεται ανάλογα με το χρόνο αποχώρησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v