Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα προσπάθεια ΕΦΚΑ να δημιουργήσει ξενοδοχείο στην Πραξιτέλους

Οι αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού και το επενδυτικό πρόγραμμα που απαιτείται για την ανάπλαση του ακινήτου ιδιοκτησίας του Ταμείου στο κέντρο της Αθήνας.

Νέα προσπάθεια ΕΦΚΑ να δημιουργήσει ξενοδοχείο στην Πραξιτέλους

Με αναθεωρημένους όρους ο e-ΕΦΚΑ επιχειρεί για μία ακόμη φορά να αξιοποιήσει ένα από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου του, που βρίσκεται σε προνομιακή θέση στην καρδιά της Αθήνας, η οποία αλλάζει σταδιακά προφίλ και ενισχύει την τουριστική της ταυτότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός προκήρυξε χθες δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με κατάθεση κλειστών προσφορών για την εκμίσθωση αυτοτελούς ακινήτου, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Πραξιτέλους 16 και Παπαρρηγοπούλου 2, στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, με στόχο την αναβάθμισή του και την αξιοποίησή του ως ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος.

Με βάση τους αναθεωρημένους όρους του διαγωνισμού, το ελάχιστος ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για την ανάπλαση του ακινήτου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο διαμορφώνεται στο 1,5 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 500.000 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία απαιτείτο η υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως επισημαίνεται, αφορά σε κόστος ανακατασκευής του κτηρίου και κόστη μελετών, αδειών και επιβλέψεων, καθώς και στατικής ενίσχυσης.

Μία ακόμη διαφοροποίηση έγκειται στην επαγγελματική δραστηριοποίηση του μισθωτή στον κλάδο της φιλοξενίας, καθώς, όπως αναφέρεται στη νέα προκήρυξη, αυτός θα πρέπει να έχει εμπειρία στη διαχείριση τουλάχιστον 1 ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος δυναμικότητας 15 δωματίων και άνω, εν αντιθέσει με τον διαγωνισμό του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείτο εμπειρία στη διαχείριση τουλάχιστον 2 ξενοδοχείων ή τουριστικών καταλυμάτων.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος, αυτό έχει μειωθεί στα 75.000 ευρώ, έναντι 200.000 ευρώ, όπως είχε οριστεί στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Η διάρκεια της σύμβασης εκμίσθωσης είναι 30 ετών, με δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον χρόνια «μετά από αμοιβαία βούληση των δύο πλευρών, εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη συμφωνία τουλάχιστον δύο έτη πριν από τη λήξη της», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού παραμένει στα 8.000 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τον φάκελό τους μέχρι τις 6 Μαρτίου, όταν και θα διενεργηθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, κατά τα πρώτα δύο χρόνια της εκμίσθωσης, λόγω της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος, δεν θα καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα. Μάλιστα, ορίζεται και ανεξάρτητο ποσοστιαίο μίσθωμα επί του κύκλου εργασιών, πλέον των πάσης φύσεως εσόδων εκμετάλλευσης, στο 25% επί του κύκλου εργασιών από 557.000 ευρώ έως 834.999 ευρώ και στο 15% επί του κύκλου εργασιών από 835.000 ευρώ.

Στόχος του Οργανισμού είναι η αποδοτική διαχείριση ακινήτου και η επίτευξη υψηλής προσόδου, επωφελούμενος το θετικό για τον αθηναϊκό τουρισμό momentum, ο οποίος βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης, προσελκύοντας μερικά από τα πιο «ηχηρά» ονόματα του ξενοδοχειακού κλάδου.

Όπως αναφέρεται στο τεύχος του διαγωνισμού, το προς εκμίσθωση τριώροφο διατηρητέο κτίριο, το οποίο έχει ανακαινισθεί δύο φορές, εδράζεται σε δύο οικόπεδα και ουσιαστικά αφορά δύο κτίρια τα οποία λειτουργικά έχουν συνενωθεί, συνολικής δομημένης επιφάνειας, σύμφωνα με τους τίτλους κτήσης, 1.152,00 τ.μ. Το ενιαίο κτίριο κατασκευάστηκε περί το 1910 και διαθέτει ιδιαίτερα στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ενώ είναι διατηρητέο ως προς τις όψεις του και βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από την πλατεία Κλαυθμώνος και 260 μέτρων από την πλατεία Κοραή και τη στάση μετρό «Πανεπιστήμιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v