Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικό αέριο: Οι σχεδιασμοί για επιδότηση εγκαταστάσεων στην Αττική

Η απάντηση πηγών της ΔΕΠΑ Υποδομών στις ενστάσεις της ΡΑΑΕΥ για τις επιδοτήσεις εγκαταστάσεων στην Αττική. Ποιες επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

Φυσικό αέριο: Οι σχεδιασμοί για επιδότηση εγκαταστάσεων στην Αττική

Πρόσφατα, η ΡΑΑΕΥ άναψε το «πράσινο» φως για την έγκριση του προγράμματος ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής, ωστόσο απέρριψε την εισήγηση για την εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης για οικιακούς καταναλωτές για την περίοδο 2023-2026. «Η εισήγηση του Διαχειριστή δεν γίνεται δεκτή, προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας λόγω της επιδότησης συγκεκριμένων τρόπων θέρμανσης», ανέφερε η Ρυθμιστική Αρχή.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ Υποδομών, πάντως, «η έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ των προτεινόμενων έργων επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Αττική επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και τα πολλαπλά οφέλη (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά) του στρατηγικού σχεδίου της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΠΑ Υποδομών υπό την ηγεσία του νέου μετόχου Italgas».

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν σεβαστή την απόφαση της ΡΑΑΕΥ για μη έγκριση του προγράμματος επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης για οικιακούς καταναλωτές στην Αττική ωστόσο, δεδομένου ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση, αναμένουν ότι, σε περίπτωση που άλλοι τρόποι θέρμανσης επωφεληθούν από επιδοτήσεις/κίνητρα, η ΡΑΑΕΥ θα επανεξετάσει την εν λόγω απόφασή της.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η ΔΕΔΑ έχει την επιλογή να υλοποιήσει συγχρηματοδοτούμενα έργα για την επιδότηση της αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ. Αυτή η επιλογή είναι ανεξάρτητη από την απόφαση έγκρισης του Προγράμματος Ανάπτυξης.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται δύο τέτοια προγράμματα στη Θεσσαλία και την Αττική, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα τρίτο πρόγραμμα στη Φλώρινα. Η εταιρεία εξετάζει ανάλογες επιλογές και για φέτος, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της ΡΑΑΕΥ να μην υλοποιεί τέτοια έργα «κοινωνικοποιώντας» το κόστος στους πελάτες μέσω των τιμολογίων διανομής.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι καταναλωτές έχουν ελευθερία επιλογής για τον τρόπο θέρμανσης που επιθυμούν. Σε αυτή τους την απόφαση, οι διαθέσιμες επιδοτήσεις είναι μόνο ένα από τα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη. Η ελκυστικότητα της τιμής είναι ίσως το σημαντικότερο από αυτά και, σήμερα, το φυσικό αέριο παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σχέση με τα λοιπά συμβατικά καύσιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v