Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Κομφούζιο για τα 700 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για την επιστροφή των επιδοτήσεων. Ποιους αφορά η απόφαση και τι υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ρεύμα: Κομφούζιο για τα 700 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες με το ζήτημα της επιστροφής από επαγγελματίες των χρημάτων που συνδέονται με τις επιδοτήσεις που έλαβαν, μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Πρόκειται για χρήματα που δόθηκαν κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων, από τις αρχές του 2022, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι και 35 kva και αγρότες.

Η συγκεκριμένη επιδότηση, όμως, δεν είχε πάρει το «πράσινο» φως από την Κομισιόν. Η έγκριση ήρθε μετά από αρκετούς μήνες. Μέχρι, όμως, τότε μερικοί προμηθευτές είχαν πιστώσει τις επιδοτήσεις στους πελάτες τους, ενώ άλλοι δεν το έκαναν ποτέ.

Τελικά, εκδόθηκε πριν ένα μήνα μια υπουργική απόφαση που άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή των χρημάτων στους προμηθευτές. Να σημειωθεί πως το ποσό που πρέπει να λάβουν ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία τους. Τα χρήματα θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μετά την υπουργική απόφαση οι προμηθευτές υποχρεώθηκαν να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τη διαδικασία, η οποία προβλέπει ο πελάτης να στείλει μια υπεύθυνη δήλωση για τα χρήματα που έλαβε, στην οποία θα αποτυπώνεται ότι δεν έχουν υπερβεί τα όρια κρατικών ενισχύσεων, όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει εικόνα πόσους αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στα Parapolitika fm ανέφερε ότι η πλειοψηφία εκείνων που έλαβαν την επιδότηση δεν έστειλαν υπεύθυνη δήλωση όπως είχαν υποχρέωση. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο Euro2day.gr, «όλη αυτή η διαδικασία έχει στόχο να νομιμοποιήσει τα λεφτά που έχουν δοθεί», κάνοντας λόγο για κομφούζιο.

Πάντως, ένα ζήτημα φαίνεται πως αφορά μικρούς επαγγελματίες που έχουν ξεπεράσει τα όρια των κρατικών ενισχύσεων, μέσω των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς και ένα δεύτερο εκείνους που έπρεπε να επιδοτηθούν μέχρι το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής όσο ίσχυαν τα αντίστοιχα τιμολόγια.

Για το ζήτημα με τις επιδοτήσεις κλήθηκε να απαντήσει χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζητηθεί από πολίτες να πληρώσουν επιδοτήσεις που έλαβαν οριζόντια από το κράτος, ασχέτως παρόχου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v