Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάδοχοι τον Ιούνιο για τα έργα σε Θεσσαλία-Κεντρική Ελλάδα 

Αρχή με την αποκατάσταση του οδικού δικτύου κάνει η Πολιτεία, εντάσσοντας και τις σιδηροδρομικές υποδομές. Εν αναμονή του πορίσματος για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Ανάδοχοι τον Ιούνιο για τα έργα σε Θεσσαλία-Κεντρική Ελλάδα

Ανακατανομή πόρων, αλλά και εσπευσμένες διαδικασίες για την αποκατάσταση των καταστροφικών κακοκαιριών Daniel και Elias σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Εύβοια προωθεί το υπουργείο Υποδομών, η ηγεσία του οποίου εκτιμά ότι έως τον Ιούνιο του 2024 θα έχει ανακηρύξει αναδόχους για τα σχετικά έργα. 

Αυτά χωρίζονται στα έργα αποκατάστασης οδικού δικτύου, που χονδρικά υπολογίζονται στα 900 εκατ. ευρώ, στα έργα σιδηροδρομικής αποκατάστασης, των οποίων ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει την αρχική εκτίμηση των 200 εκατ. ευρώ, σε έργα αποκατάστασης σχολικών υποδομών, και τέλος αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία. 

Ως προς το πρώτο σκέλος, ήδη η ΓΓΔΕ έχει προκηρύξει διαγωνισμούς ανάδειξης τεχνικών και νομικών συμβούλων για την κατάρτιση των όρων των διαγωνισμών. Οι μεγαλύτερες δαπάνες (31%) για το οδικό δίκτυο προβλέπονται για τη Μαγνησία, το 26% για το νομό Τρικάλων, 22% για το νομό Καρδίτσας, 10% για το νομό Λάρισας, 9% για την Εύβοια και 3% για το νομό Φθιώτιδας.

Το επόμενο διάστημα μένει επίσης να προσδιοριστεί το κόστος και η δημοπράτηση των διαγωνισμών για το σιδηροδρομικό δίκτυο των περιοχών, ενώ η δαπάνη για την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων των πληγεισών περιοχών έχει προσδιοριστεί στα 30,5 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με την οποία το ΥΠΟΜΕ έχει συνάψει σχετικό MoU. 

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, η μελέτη που έχει ανατεθεί στην ολλανδική HVA International αναμένεται να παραδοθεί σύμφωνα  και με προγενέστερες ανακοινώσεις στα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε θα αποσαφηνιστεί ο σχετικός οδικός χάρτης των απαιτούμενων έργων. Ως εκ τούτου, ο προϋπολογισμός των απαιτούμενων έργων μένει να διαμορφωθεί σε δεύτερη φάση,  αλλά με υψηλή προτεραιότητα όπως επισήμανε η ηγεσία του ΥΠΟΜΕ. Μένει επίσης να αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η αναθέτουσα αρχή των εν λόγω έργων, καθώς σχεδιάζεται η δημιουργία νέου οργανισμού διαχείρισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v