Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα στήριξης για νέους γονείς ανακοινώνει η κυβέρνηση

«Αντίβαρο» στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που παρουσιάζεται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο. «Η οικογένεια ήταν, είναι και παραμένει στον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ», το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου.

Μέτρα στήριξης για νέους γονείς ανακοινώνει η κυβέρνηση

Την ώρα που το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών δεσπόζει στον δημόσιο διάλογο, η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει στην ατζέντα και τα προβλήματα των νέων οικογενειών, με την υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Στη σκιά και των απογοητευτικών διαπιστώσεων για το δημογραφικό, μια μέρα πριν το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη θα ανακοινώσουν σήμερα νέες πρωτοβουλίες στήριξης των νέων γονέων.

«Η οικογένεια ήταν, είναι και παραμένει στον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ», επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg από το Νταβός, εστίασε στο δημογραφικό και προανήγγειλε νέα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ακόμα και τώρα, ξαναλέω, υπάρχει μια πραγματική κρίση γύρω από το κόστος ζωής στην Ελλάδα. Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πώς στηρίζουμε τις οικογένειες; Πώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να νοικιάζουν τώρα που τα ενοίκια αυξάνονται; Αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου και θα περιμένετε να ανακοινωθούν διάφορα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσα ανακοινωθούν σήμερα ουσιαστικά θα αποτελέσουν έναν προάγγελο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό που θα παρουσιαστεί επισήμως τον Μάιο και θα περιλαμβάνει δέσμη οικονομικών και φορολογικών μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, καθώς και κίνητρα στα νέα ζευγάρια για να δημιουργήσουν οικογένεια.

Φθηνή στέγη

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει τα προγράμματα για φθηνή στέγη («Ανακαινίζω - Νοικιάζω», «Κάλυψη», «Κοινωνική Αντιπαροχή») με αξιοποίηση όλων των ακινήτων του δημοσίου, να προχωρήσει σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, να αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς (θα αυξηθεί στα 65 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τα voucher) και να καταρτίσει νέα προγράμματα για εργαζόμενες μητέρες. Παράλληλα, δρομολογείται η αναμόρφωση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό προβλέπει, επίσης, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των γονέων, εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας με επίκεντρο τη γυναίκα και τους νέους, πρωτοβουλίες για το ζήτημα της υπογονιμότητας και για την επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ουσιαστικά, οι παραπάνω πρωτοβουλίες αποτελούν ένα κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής που θέλει να αναδείξει η κυβέρνηση, ως απάντηση στην παρατεταμένη ακρίβεια και τον χρόνιο υψηλό πληθωρισμό. Ήδη χθες, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Δόμνα Μιχαηλίδου έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους για το επόμενο διάστημα.

Έτσι, ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προανήγγειλε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ η υπουργός Εργασίας μίλησε για «έναν δικαιότερο και αναλογικότερο τρόπο είσπραξης της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα από τις συντάξεις», καθώς και για την εξελισσόμενη διαδικασία σύνταξης της τροπολογίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v