Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνει τέλος στα υποθηκοφυλάκεια το 2024

Η πρώτη ψηφιοποίηση έγινε στη Νέα Σμύρνη.Ακολουθεί η Σαλαμίνα και ο Βύρωνας. Έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση Αρχείου με 1 δισεκατομμύριο σελίδες εκ των οποίων 600 εκατομμύρια σαρώνονται.

Μπαίνει τέλος στα υποθηκοφυλάκεια το 2024

H πρώτη ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτου είναι γεγονός και οι αλλαγές φτάνουν «στο τέλος του χάους των υποθηκοφυλακείων», μέσα στο 2024 αλλά και στην ψηφιοποίηση 1 δισεκατομμυρίου σελίδων. Για τα θέματα αυτά, καθώς και για την παράταση μέχρι 30 Νοεμβρίου 2024 που δόθηκε για δηλώσεις ακινήτων μέσω χρησικτησίας με μόλις δύο πιστοποιητικά, χωρίς να χρειάζεται τοπογραφικό διάγραμμα, μίλησε στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης. Αναφέρθηκε επίσης στη νέα έκδοση Google Maps που θα παρουσιαστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Παράταση μέχρι 30 Νοεμβρίου 2024 για δήλωση ακινήτου

«Βοηθάμε κυρίως τους νέους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, να δηλώσουν ό,τι τούς ανήκει. Χωρίς να απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα και με ηλεκτρονικό εντοπισμό του ακινήτου από την υπηρεσία Θέαση του Κτηματολογίου», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξηγώντας: «’Οσοι λοιπόν δεν έχουν δηλώσει, ακίνητο και αν δεν υπάρχει συμβόλαιο και στόχος είναι να αποδειχτεί χρησικτησία, αρκεί το Ε9, ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ, ένορκες βεβαιώσεις από όμορους γείτονες. Δύο πιστοποιητικά απαιτούνται για να γίνει η ηλεκτρονική δήλωση».

Ο Κώστας Κυρανάκης υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα έχει η χώρα, επιτέλους, κτηματολόγιο. Θα είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που θα αποκτήσει αυτό το οποίο ονομάζουμε Kτηματολόγιο, ενώ μέσα στο Φεβρουάριο θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση του Google Maps, όπου τα σχεδιαγράμματα όλων των ακινήτων της χώρας, θα είναι διαθέσιμα με κάθε νομική και γεωχωρική πληροφορία. «Έτσι θα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη, πολύ πιο σαφή εικόνα για το ακίνητό μας και θα μπορούμε να το δηλώνουμε ή να κάνουμε διορθώσεις διεκδίκησης χωρίς να καταλήξουμε στα δικαστήρια», είπε.

Κτηματολόγιο σε λειτουργία – Αγοραπωλησίες σε 14 λεπτά

Σε περιοχές που έχει τελειώσει η κτηματογράφηση έγιναν μεταγραφές σε 14 λεπτά. Η πρώτη ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτου έγινε στη Θεσσαλονίκη πριν από 10 ημέρες. «Είναι αναγκαίο οι συμβολαιογράφοι να μπούν στον φάκελο μεταβίβασης και με ψηφιακό τρόπο να διευκολύνουν τους πολίτες. Από τo akinita. gov.gr ο συμβολαιογράφος αντλεί και συγκεντρώνει τα ακίνητα ψηφιακά και όταν συγκεντρωθούν ανεβαίνει το ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου, ειδοποιείται ο αγοραστής να πληρώσει τα τέλη Κτηματολογίου και από εκείνη τη στιγμή σε μία εργάσιμη ημέρα εκδίδεται το πιστοποιητικό μεταγραφής ή απόρριψης.

Το 2024 το τέλος των Υποθηκοφυλακείων

Τάξη στο χάος των υποθηκοφυλακείων μπαίνει μέσα στο 2024 και όπως διευκρίνισε ο κ. Κυρανάκης αυτά που ανήκουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης κλείνουν με ΦΕΚ και ημερομηνίες εντός του 2024 και η ύλη όσο και οι αρμοδιότητες περνούν στα Κτηματολογικά γραφεία. Έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση Αρχείου με 1 δισεκατομμύριο σελίδες εκ των οποίων 600 εκατομμύρια σαρώνονται.

Η πρώτη ψηφιοποίηση έγινε στη Νέα Σμύρνη που πέρασε στο archive. ktimatologio.gr .Ακολουθεί η Σαλαμίνα και ο Βύρωνας. Μέχρι τον Απρίλιο η ψηφιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί, αν και είναι τεράστιος ο όγκος, στην Αθήνα και μέχρι το καλοκαίρι θα ισχύει το ίδιο για το σύνολο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ οι δικηγόροι σε όλη την επικράτεια θα μπορούν να βρίσκουν τίτλους ψηφιακά εντός του 2024.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v