Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποδαρικό με ένεση 44 εκατ. ευρώ για 11 startups

Αν και η παγκόσμια αγορά νεοφυών επιχειρήσεων φαίνεται να έχει… «καθίσει», οι startups ελληνικού ενδιαφέροντος συνεχίζουν να προσελκύουν κεφάλαια. Χρηματοδότηση 44 εκατ. δολαρίων διατέθηκε τον Ιανουάριο.

Ποδαρικό με ένεση 44 εκατ. ευρώ για 11 startups

Στα ραντάρ παγκόσμιων επενδυτών συνεχίζουν να βρίσκονται οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, κόντρα στην παγκόσμια τακτική που δείχνει περιορισμό επενδύσεων.

Το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, έχοντας βγει από ένα πετυχημένο 2023, σε έναν μήνα έχει πετύχει χρηματοδοτήσεις 44 εκατ. δολαρίων σε 11 επενδυτικούς γύρους. Την ίδια στιγμή, δύο σημαντικά deal δίνουν νέα δυναμική στο ελληνικό startup οικοσύστημα.

Τα στοιχεία του Marathon Venture Capital καταγράφουν ότι από τους 11 γύρους, επτά ήταν στο στάδιο “seed”, οι δύο αφορούσαν γύρο “series A”, ένας γύρο  “growth”, και ένας αφορά εξαγορά.

Οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις

Η Kinvent, που δραστηριοποιείται στις διασυνδεδεμένες λύσεις φυσιοθεραπείας, κατάφερε να σηκώσει 17,3 εκατ. δολ. Της επένδυσης ηγήθηκε η ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων Eurazeo, εταιρεία αφιερωμένη στην ανάπτυξη του τομέα της υγείας στη Γαλλία. Το fund απέκτησε μέσω της χρηματοδότησης μειοψηφική συμμετοχή στην Kinvent, παράλληλα με τους υφιστάμενους μειοψηφικούς μετόχους (το Uni.Fund, τη Sofilaro, τη BADGE, και τον Ραφαέλ Βαράν κ.α.).

Η Kinvent, ιδρύθηκε από τον πρώην αθλητή Αθανάσιο Κόλλια και έχει καταφέρει να εισάγει μετρήσιμα, αντικειμενικά δεδομένα στη φυσιοθεραπεία. Με εμπορική έδρα το Μονπελιέ και παραγωγή στη Θεσσαλονίκη, από το 2017 μέχρι σήμερα, η εταιρεία σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει μια σειρά από διασυνδεδεμένες συσκευές, που μετρούν τη δύναμη, την ισορροπία και το εύρος κίνησης μέσω μιας μοναδικής εφαρμογής για τις βιομηχανίες αθλητικής απόδοσης, αποκατάστασης και ιατρικής.

Με τη νέα επένδυση, η εταιρεία θα διευρύνει τους ορίζοντές της προς τις ΗΠΑ εντός του 2024, ενώ μεθοδεύει μαζική επέκταση σε άλλες αγορές. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει προσελκύσει περισσότερους από 14.000 επαγγελματίες αποκατάστασης σε 68 χώρες.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότηση (Series A) σήκωσε μέσα στις πρώτες μέρες του 2024 η Brite Solar, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει επένδυση 9,3 εκατ. δολ. Η startup προσέλκυσε  κεφάλαια από τη New Energy Partners, ενώ στον γύρο συμμετείχαν ως κύριοι επενδυτές το EIC Fund, η Brace Agri Solar Holdings και η Deep Investments Limited.

Η Brite Solar, που έχει αναπτύξει υλικά προηγμένης νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία νέων τύπων ημιδιαφανών ηλιακών συλλεκτών για εφαρμογές στη γεωργία, με τη νέα επένδυση θα υποστηρίξει τα πλάνα της για την εγκατάσταση παραγωγικής μονάδας στη ΒΙΠΕ Πατρών.

Την εταιρεία  ίδρυσε ο Νίκος Κανόπουλος και υπόσχεται να εξαλείψει το ενεργειακό κόστος στην ελεγχόμενη γεωργία, το οποίο αποτελεί το 28% του λειτουργικού κόστους, μηδενίζοντας, παράλληλα, το αποτύπωμα CO2 των καλλιεργειών. Η τεχνολογία της Brite Solar, το PanePower, είναι επικυρωμένη στο πεδίο, με την εταιρεία να έχει εγκαταστάσεις πιλοτικών θερμοκηπίων και αγροβολταϊκών συστημάτων σε Ελλάδα, Ολλανδία και ΗΠΑ, ενώ η startup έχει περισσότερα από 12 ήδη κατοχυρωμένα ή εκκρεμή διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Οι άλλες εταιρείες με ελληνικό DNA που προσέλκυσαν επενδυτικά κεφάλαια είναι:

  • Η Circular Genomics με επενδυτή την Mountain Group Partners αντλώντας κεφάλαια 8,3 εκατ.
  • Η BlueLayer με επενδυτή την Point Nine αντλώντας 5,6 εκατ.
  • Η Amphitrite με βασικό επενδυτή την Atlantic Labs αντλώντας 1,3 εκατ.
  • Η Moving Doors με επενδυτή την Unifund και κεφάλαια 1,2 εκατ.
  • Η Piramidal με επενδυτή την Y Combinator 500 χιλ.
  • Η BetterBasket με πενδυτή Y Combinator 500 χιλ.
  • Η Feel Therapeutics με επενδυτή την Satori Capital με μυστική χρηματοδότηση
  • Η NeuroVirt Limited με επενδυτή την Genesis Ventures και με επίσης μυστική χρηματοδότηση

Εξαγορά

Η Cocaptain, ένας καινοτόμος ελληνικός πάροχος λογισμικού διαχείρισης αθλημάτων, ένωσε τις δυνάμεις της με την Bond Sports για να βασιστεί στο όραμά της να δώσει τη δυνατότητα σε αθλητικούς οργανισμούς και εγκαταστάσεις να προσφέρουν απρόσκοπτα αθλήματα προγραμματισμού για αθλητές σε όλη τη χώρα.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Cocaptain συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση και κατασκεύασε μια εύχρηστη πλατφόρμα που απλοποιεί την εγγραφή αθλητών, την επεξεργασία πληρωμών, την επικοινωνία της ομάδας και τον προγραμματισμό για τους διοργανωτές αθλητικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου στο είδος του AI -σύστημα προγραμματισμού τουρνουά. Η Bond Sports μοιράζεται ένα παρόμοιο όραμα, προσφέροντας μια ενοποιημένη πλατφόρμα λογισμικού για ιδιοκτήτες και χειριστές αθλητικών εγκαταστάσεων και σωματείων υγείας.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τον Matt, τον Marc και ολόκληρη την ομάδα Bond Sports», δήλωσε ο Alex Evangelatos, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Cocaptain. «Μοιράζονται το πάθος μας να βοηθήσουμε τους αθλητικούς οργανισμούς να επικεντρωθούν στο άθλημά τους και όχι στο διοικητικό έργο».

Big deal ελληνικών startups

Μέσα στο πρώτο 15ημερο από τις αρχές του 2024, έλαβαν χώρα δύο σημαντικές συμφωνίες που αλλάζουν τα δεδομένα ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο το ελληνικό startup οικοσύστημα. Πρόκειται για το deal της Blueground στην Ιαπωνία με τη Mitsubishi Estate Co και τη συμφωνία της Harbor Lab με την Great Eastern Shipping στην Ινδία.

Η Blueground που ανήκει στον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου, και αποτελεί εταιρεία διαχείρισης επιπλωμένων διαμερισμάτων για ενοικιάσεις 30 ή περισσότερων ημερών, εισέρχεται στην ιαπωνική αγορά, εξασφάλισε την πρώτη της συμφωνία franchise με την ηγέτιδα στον τομέα της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων και φιλοξενίας, Mitsubishi Estate Co.

Η «συμφωνία franchise» είναι μέρος του νέου μοντέλου στρατηγικής ανάπτυξης της Blueground, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 15.000 διαμερισμάτων σε 32 πόλεις σε 17 χώρες και 4 ηπείρους, έχοντας φιλοξενήσει 50.000 επισκέπτες την τελευταία δεκαετία.

Στη βάση της συμφωνίας η Mitsubishi Estate θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο 13.000 επιπλωμένων διαμερισμάτων σε μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας κάτω από την επωνυμία Blueground Japan. Ο ιαπωνικός κολοσσός, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό μοντέλο και τις δυνατότητες της ελληνικής εταιρείας, την επέλεξε προκειμένου να δημιουργήσει νέα πρότυπα στην επιπλωμένη, μεσο-μακροπρόθεσμη διαμονή στην Ιαπωνία.

Το δεύτερο  deal με ελληνικό startup χρώμα, είναι αυτό της Harbor Lab του Αντώνη Μαλαξιανάκη με την Great Eastern Shipping, τη μεγαλύτερη ιδιωτική ναυτιλιακή εταιρεία της Ινδίας.

Η ελληνική startup, δραστηριοποιείται στην αγορά της ναυτιλιακής τεχνολογίας (shipping tech), έχοντας αναπτύξει λογισμικό για τη διαχείριση των λιμενικών εξόδων (disbursements). Με την υφιστάμενη πελατειακή βάση της startup να βρίσκεται κυρίως στην Ευρώπη, η Harbor Lab επιδιώκει να επεκτείνει το αποτύπωμά της με γραφεία σε όλη την Ασία και τη Βόρεια Αμερική και να εδραιωθεί περαιτέρω στην αγορά των λιμενικών εξόδων, που εκτιμάται στα 200 δισ. δολ.

Στη βάση της συμφωνίας ο ινδικός όμιλος θα αξιοποιήσει την πλατφόρμα της Harbor Lab για τη διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων του πρακτορείου, από τον προγραμματισμό ραντεβού έως τη διαχείριση εγγράφων και τη διαδικασία έγκρισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v