Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελευθέριος Βενιζέλος: Μπαράζ νέων πτήσεων από δύο ηπείρους ανεβάζουν τις επιδόσεις

Την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και την Ασία προωθούν αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες προσθέτουν νέα δρομολόγια, καινούργιους προορισμούς και περισσότερες συχνότητες.

Ελευθέριος Βενιζέλος: Μπαράζ νέων πτήσεων από δύο ηπείρους ανεβάζουν τις επιδόσεις

Υψηλές πτήσεις τόσο από τη Δύση όσο και από την Ανατολή αναμένεται να καταγράψει το 2024 το «Ελευθέριος Βενιζέλος», βάσει των προγραμματισμένων πτήσεων, με όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες να επενδύουν στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας με τις ΗΠΑ και την Ασία, αξιοποιώντας το ευνοϊκό για τον ελληνικό τουρισμό momentum. Οι εξελίξεις τρέχουν ενώ το ΔΑΑ έχει πίσω του την επιτυχημένη διάθεση μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ και την Τετάρτη ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών του στο χρηματιστήριο, με τιμή εκκίνησης τα 8,2 ευρώ. 

Εκτός από την αύξηση των συχνοτήτων και τα νέα δρομολόγια που αναμένεται να συνδέσουν τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, περαιτέρω ενίσχυση αναμένεται και σε ό,τι αφορά τη σύνδεση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς και με τις χώρες του Κόλπου και την Ασία εν γένει.

Τα δρομολόγια των ΗΠΑ

Ως προς τα δρομολόγια από και προς τις ΗΠΑ, οι πτήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού θα είναι το φετινό καλοκαίρι σε εβδομαδιαία βάση περισσότερες από ποτέ, με τον αριθμό τους να φτάνει τις 82 στο peak της σεζόν από 67 το καλοκαίρι του 2023. Πέντε αεροπορικές εταιρείες, με τελευταία προσθήκη τη νορβηγική Norse Atlantic Airways, θα εκτελούν πτήσεις συνδέοντας την Ελλάδα με 6 πόλεις και 7 αεροδρόμια που βρίσκονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο σχεδόν 12 αναχωρήσεις από την Αθήνα, με 11 δρομολόγια να είναι διαθέσιμα έναντι 9 την προηγούμενη χρονιά.

Με 7 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση, η Emirates συνεχίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου τα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Διπλάσιο αριθμό πτήσεων, 14, θα εκτελεί η Delta Airlines στο ίδιο δρομολόγιο, αρχής γενομένης από τις 12 Μαρτίου. Στις 31 Μαρτίου η αμερικανική αεροπορική θα εκκινήσει τις πτήσεις από και προς Ατλάντα, με τη συχνότητά τους να ανέρχεται στις 7 εβδομαδιαίως. Παράλληλα, η Delta Airlines θα αυξήσει συχνότητες και θα εκτελεί πλέον 7 πτήσεις την εβδομάδα από τις 12 Απριλίου, συνδέοντας την Αθήνα με τη Βοστώνη.

Νωρίτερα, στις 2 Απριλίου, θα ξεκινήσει φέτος η American Airlines τα δρομολόγιά της μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Η αεροπορική θα πραγματοποιεί 7 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση, ενώ παράλληλα, από τις 7 Μαΐου, και πάλι νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι, θα ξεκινήσει τα δρομολόγιά της από και προς το Σικάγο. Ο προγραμματισμός της αμερικανικής εταιρείας περιλαμβάνει επίσης 7 δρομολόγια την εβδομάδα μεταξύ Αθήνας και Φιλαδέλφειας από τις 7 Μαΐου.

Ενισχυμένη θα είναι φέτος η παρουσία της United Airlines στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η αεροπορική εταιρεία προχωρά φέτος στην προσθήκη της νέας καθημερινής εποχικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας και Σικάγο, με τα δρομολόγια να ξεκινούν στις 24 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες συνδέσεις από και προς Ελλάδα, η United θα ξεκινήσει φέτος νωρίτερα, στις 15 Απριλίου, τα δρομολόγια για την Ουάσιγκτον και στις 31 Μαρτίου τις πτήσεις από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη.

Για πρώτη φορά θα συνδέσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο τη χώρας με τη Νέα Υόρκη, η νορβηγική αεροπορική εταιρεία Norse Atlantic Airways, η οποία θα εκτελεί 5 πτήσεις την εβδομάδα, αρχής γενομένης από τις 30 Μαΐου, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τη συνδεσιμότητα της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Οι πτήσεις από Ανατολή

Νέες προσθήκες μετρά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητά του με την Ανατολή. Για πρώτη φορά θα προσγειωθεί στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας η Juneyao Air, η οποία θα εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα - Σαγκάη, συνδέοντας την Ελλάδα με την Κίνα. Η ελληνική πρωτεύουσα θα είναι ο τρίτος ευρωπαϊκός προορισμός της Juneyao Air, η οποία θα τονώσει το τουριστικό ρεύμα από μια υψηλής στρατηγικής σημασίας αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, όπως είναι η κινεζική.

Το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα ξεκινώντας τον Απρίλιο, με την Juneyao Air να είναι η μοναδική και η πρώτη κινεζική αεροπορική εταιρεία που θα πραγματοποιεί την απευθείας σύνδεση μεταξύ Σαγκάης και Αθήνας. Η αεροπορική εταιρεία ήδη πραγματοποιεί 3 απευθείας δρομολόγια συνδέοντας την Κίνα με την Ευρώπη, τα Σαγκάη - Ελσίνκι, Τσεντσόου - Ελσίνκι, και Τσεντσόου - Μιλάνο, έχοντας μεταφέρει περισσότερους από 180.000 ταξιδιώτες τα τελευταία 4 χρόνια.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Air Arabia, η πρώτη και μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας σύνδεσης που ενώνει τη Σάρτζα με την Αθήνα. Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν στις 28 Ιουνίου και το νέο δρομολόγιο θα πραγματοποιείται 4 φορές την εβδομάδα. Με αυτήν την τελευταία προσθήκη στο ενισχυμένο για το 2024 δίκτυό της, η Air Arabia στοχεύει να διευκολύνει τη συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύοντας παράλληλα οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα εκτελεί πλέον πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Κουβέιτ η Kuwait Airways, η οποία επανέφερε το 2023, μετά από 25 χρόνια, το δρομολόγιο που συνδέει τις δύο πρωτεύουσες. Η επιστροφή του εθνικού αερομεταφορέα του Κουβέιτ στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2022, με το δρομολόγιο Κουβέιτ - Μύκονος, το οποίο διήρκεσε από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πλέον, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της στη χώρα μας, η Kuwait Airways επανεκκίνησε το δρομολόγιο Αθήνα - Κουβέιτ, το οποίο πλέον θα εκτελεί σε 12μηνη βάση, χωρίς να μειώνει τον προσφερόμενο αριθμό θέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v