Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική με διαρροές στο αλαλούμ των τιμολογίων ρεύματος

Ασαφές παραμένει το τοπίο σε σχέση με τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος. Τα συμβόλαια 6-8 μηνών και η εκκρεμότητα με τη ρήτρα. Με διαρροές το υπουργείο δίνει διευκρινίσεις. Εκκρεμεί η άποψη της ΡΑΑΕΥ.

Πολιτική με διαρροές στο αλαλούμ των τιμολογίων ρεύματος

Τις τελευταίες ώρες με διαρροές του το υπουργείο ενέργειας προσπαθεί να προκαταλάβει τις ανακοινώσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, σε σχέση με την υπουργική απόφαση για τα τιμολόγια 6μηνης ή 8μηνης διάρκειας.

Πρόκειται για την υπουργική απόφαση που ανακοινώθηκε πριν δύο μέρες και, πριν καλά στεγνώσει το μελάνι, επικρατεί γενικευμένη σύγχυση στην αγορά.

Ο λόγος είναι ότι η υπουργική απόφαση, παρότι ορίζει πως οι πάροχοι ενέργειας μπορούν να προσφέρουν τιμολόγια σταθερής διάρκειας μικρότερης του ενός έτους, δεν διευκρινίζει αν αυτά θα εντάσσονται στα τιμολόγια με την μπλε σήμανση και εάν θα προβλέπεται ρήτρα αποχώρησης.

Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά: μπλε, ειδικό: πράσινο, κυμαινόμενα: κίτρινα και δυναμικά: πορτοκαλί). Έκτος από τις τέσσερις κατηγορίες δημιουργήθηκε και μια πέμπτη κατηγορία, τα μεικτά, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, τα οποία ενσωματώνουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις άλλες τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά το υπουργείο κατάφερε σε ένα μήνα να αναιρέσει τον αρχικό χαρακτήρα του νέου συστήματος τιμολόγησης, προκαλώντας σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό και γκρίνια στην αγορά.

Σαν να μην έφτανε αυτό το υπουργείο με μπαλώματα της τελευταίας στιγμής προσπαθεί να βάλει τάξη στο μπάχαλο που δημιούργησε...

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων αναμένεται ενδεχομένως εντός της ημέρας να βγάλει ανακοίνωση, δίνοντας τη δική της ερμηνεία πάνω στην εφαρμογή των σταθερών τιμολογίων. 

Εν τω μεταξύ, αρκετές εταιρίες προετοιμάζονται να ανακοινώσουν τιμολόγια διάρκειας 6 ή 8 μηνών. Ωστόσο, στην υπουργική απόφαση δεν διευκρινίζεται εάν θα έχουν ρήτρα αποχώρησης. Κατά ορισμένες πληροφορίες η «πολιτική οδηγία» είναι να δοθεί η ρήτρα στις περιπτώσεις που σε όλη τη διάρκεια του συμβολαίου θα είναι «σταθερά».

Για να φτάσουμε σε αυτή την εξέλιξη μεσολάβησαν όμως μερικά γεγονότα. Με βασικότερο, την ανακοίνωση από την εταιρεία «Φυσικό Αέριο» του προϊόντος «Ρεύμα MAXI Home Fixed», το οποίο είχε διάρκεια 8 μηνών και η συγκεκριμένη εταιρία το κατέτασσε στα «κίτρινα» τιμολόγια. Όχι όμως και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που ζήτησε την απόσυρση του τιμολόγιου. Από την πλευρά της η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με τον κώδικα προμήθειας το τιμολόγιο. Τελικά, οι διαφορές θα λυθούν όταν θα ζητήσει σε ακρόαση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα στελέχη της εταιρίας. Κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα.

Μένει να φανεί επομένως κατά πόσο θα διατηρηθεί η αξιοπιστία του συστήματος τιμολόγησης, όταν από πολύ νωρίς αμφισβητείται. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα στελέχη της αγοράς που εξέφρασαν τη δυσφορία τους για αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας πως από τη στιγμή που υπήρχαν ξεκάθαροι κανόνες έπρεπε να εφαρμοστούν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v