Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Eρχονται «έξυπνες» εθελουσίες αλλά και προσλήψεις

Νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου προετοιμάζουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες. Ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν. Αναζητούν παράλληλα και νέα στελέχη.

Τράπεζες: Eρχονται «έξυπνες» εθελουσίες αλλά και προσλήψεις

Νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου προετοιμάζουν οι τράπεζες, με την ποιοτική διαφορά ότι θα είναι στοχευμένα και μικρότερης περιμέτρου, ως προς τον αριθμό των εργαζόμενων στους οποίους θα απευθύνονται.

Την ίδια στιγμή θα προχωρήσουν σε επίσης στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού, με διαφορετικά, όμως, προσόντα, καθώς το banking έχει ήδη αλλάξει και απαιτεί νέες δεξιότητες, με αιχμή την τεχνολογία.

Ανάλογα με τις ανάγκες

Τα προγράμματα εθελουσίας θα τρέξουν από τον επόμενο μήνα μέχρι και το καλοκαίρι και αφορούν το σύνολο των τραπεζών (Εθνική, Alpha Βank, Eurobank και Πειραιώς). Η κάθε μία εξ αυτών προετοιμάζει πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες της και το ηλικιακό δυναμικό που διαθέτει σε επίπεδο προσωπικού.

«Εφεξής μεγάλο ποσοστό των θέσεων που θα μένουν κενές θα αναπληρώνεται από τις τράπεζες, αλλά σε άλλες σύγχρονες και προσοδοφόρες εργασίες», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος και προσθέτει: «Το δίκτυο έχει ήδη αλλάξει μορφή, το παραδοσιακό γκισέ είναι απαρχαιωμένη τραπεζική εργασία και το digital έχει μπει στην καθημερινότητα των τραπεζών. Άρα οι ανάγκες έχουν αλλάξει και εργασίες όπως παράδειγμα το wealth management απαιτούν άλλες δεξιότητες, οι οποίες θα είναι ζητούμενο την επόμενη διετία, τριετία».

Κόφτης(;)

Τραπεζικές πηγές τονίζουν πως με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια μέσω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου έφυγε σημαντικός όγκος εργαζόμενων από τον κλάδο, δεν αποκλείεται στα νέα προγράμματα -κι αν όχι σε όλες τις τράπεζες, σε ορισμένες θεωρείται σχεδόν βέβαιο- να μπει κόφτης, έτσι ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους εργαζόμενοι που εκτιμάται ότι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον μέσο όρο ηλικίας του προσωπικού που έχει κάθε τράπεζα.

Χρονοδιάγραμμα

Με βάση τις πληροφορίες, στη Eurobank έχει ωριμάσει η προετοιμασία για το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο δεν αποκλείεται να βγει στον… αέρα μέσα στον επόμενο μήνα.

Στην Αlpha Bank σχεδιάζουν το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα είναι στοχευμένο και αναμένεται να τρέξει εντός των επόμενων μηνών.

Στην Τράπεζα Πειραιώς προέχει η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν συνεχεία θα μπει σε τροχιά -εντός των επόμενων μηνών- το νέο πρόγραμμα εθελουσίας.

Στην Εθνική Τράπεζα προχωρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v