Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Witside: Ανάπτυξη 30% με όπλο την τεχνητή νοημοσύνη, μπαίνει σε νέες αγορές

Στοχεύοντας σε νέες συνεργασίες εκτός Ελλάδος και εξαγορές, η Witside αναμένει ένα δυναμικό 2024. Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε ιατρική, ενέργεια και τρόφιμα.

Witside: Ανάπτυξη 30% με όπλο την τεχνητή νοημοσύνη, μπαίνει σε νέες αγορές
Ο διευθύνων σύμβουλος της WITSIDE, Χρήστος Παπαδόπουλος

Η τεχνητή νοημοσύνη «κερδίζει» ραγδαία ελληνικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, αλλάζοντας τα δεδομένα και ανοίγοντας νέες προοπτικές στην αγορά τεχνολογίας. Η εταιρεία Analytics Witside έχει ήδη ξεκινήσει σημαντικές εφαρμογές σε καύσιμα, υγεία και τουρισμό, με τα έσοδα από λύσεις τεχνητής νοημοσύνης να αναπτύσσονται με πολλαπλάσιο ρυθμό από αυτά που προέρχονται από παραδοσιακούς τομείς πληροφορικής.

Η Witside, μία από τις πλέον καινοτόμες ελληνικές εταιρείες στην ανάπτυξη λύσεων και εφαρμογών που αξιοποιούν τεχνολογίες Big Data & τεχνητής νοημοσύνης (AI), έχει δημιουργήσει σημαντικές εφαρμογές με τα έσοδα από τις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης να αναπτύσσονται με πολλαπλάσιο ρυθμό απ' ό,τι τα έσοδα από τους παραδοσιακούς τομείς Πληροφορικής.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στον χώρο της έκθεσης τέχνης “I’m not a robot” που διοργανώνει από 2-11 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Witside, παρουσίασε της ΑΙ εφαρμογές που έχει ήδη αναπτύξει η εταιρεία σε κλάδους όπως είναι τα καύσιμα, την υγεία,  και τα τρόφιμα, αξιοποιώντας τα δεδομένα που διαθέτουν ήδη οι εταιρείες και οι οργανισμοί.

Επόμενο βήμα της εταιρείας, η οποία έχει ήδη παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Δυτικά Βαλκάνια, είναι η είσοδος σε νέες αγορές όπως η Πολωνία και η Ρουμανία ενώ παράλληλα σχεδιάζει και νέα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που θα δώσουν λύσεις προβλέψεων στην αγορά.  

«Υπάρχει χώρος να επεκταθούμε καθώς σήμερα μόλις το 30% των προβλέψεων στην αγορά είναι έγκυρες», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Witside. Πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν και σε λύσεις για το δημόσιο, ωστόσο ανέφερε ότι είναι πιο δυναμική η αγορά στον ιδιωτικό τομέα.

«Ο προβληματισμός για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχει γενικευτεί και ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που επενδύουν σε λύσεις ΑΙ για να βελτιώνουν διαδικασίες και αποτελέσματα, αυξάνονται», σημείωσε ο Χρήστος Παπαδόπουλος. «Οι ενδείξεις που έχουμε, είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και εκτιμούμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ενισχυθούν στο προσεχές μέλλον», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, παρουσιάστηκαν ενδεικτικά έργα σε εταιρείες όπως οι Alpha Βank και ΔΕΗ (δίνοντας άμεση πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες σε real time για πολλούς χρήστες), Motor Oil, Ελληνικά Γαλακτοκομεία και ΚΡΙ-ΚΡΙ (στη διαχείριση παραγγελιών). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε έργα που αξιοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και σε λύσεις πρόβλεψης ζήτησης και αναπλήρωσης αποθεμάτων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκάλεσε το έργο AI-Patholab, που αναλύει ιατρικές εικόνες για να εντοπίσει και να διαγνώσει περιπτώσεις καρκίνου στον προστάτη και τον θυρεοειδή.

Έξυπνη διάγνωση καρκίνου

Η διάγνωση των καρκινικών κυττάρων πραγματοποιείται ακόμη με τη χρήση μικροσκοπίων από ειδικούς ιατρούς. Αυτό έχει ως συνέπεια, το αποτέλεσμα των εξετάσεων και η ακολουθούμενη θεραπεία, να καθορίζονται από την αντίληψη κάποιου ειδικού. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει χαμηλή παραγωγικότητα από πλευράς των εργαστηρίων και η παροχή αρκετών προβληματικών αποτελεσμάτων με δραματικές επιπτώσεις στην ατομική δημόσια υγεία.

Με τη χρήση του ΑΙ και συγκεκριμένα προεκπαιδευμένων αλγορίθμων σε εκατομμύρια εικόνες, η λύση της WITSIDE προσφέρει πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα, που φθάνουν στο 98,2%, με προσιτό κόστος κτήσης και λειτουργίας για τα εργαστήρια.

Σε αυτή τη φάση, το σύστημα χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση γιατρών και για την επανεξέταση αποτελεσμάτων.

Η Witside σε αριθμούς

Η εταιρεία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα και τρέχει με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2023, ενίσχυσε το δυναμικό της κατά 20% και αύξησε τις πωλήσεις κατά 27%. Διαμορφώθηκαν στα 4,05 εκατ. ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι οι πωλήσεις της να διαμορφωθούν το 2024 πάνω από 5,140 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 60% και ανήλθαν σε 780 χιλιάδες ευρώ ενώ παράλληλα διατήρησε μηδενικό δανεισμό και υψηλή ρευστότητα. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 τα EBITDA ήταν 488.000 ευρώ ενώ στόχος για το 2024 είναι να ξεπεράσουν το 1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v