Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΔΥΤΕ Α.Ε: Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έργο «I4Simulator» με αξιοποίηση ΑΙ

Την συμμετοχή της στο έργο HE-RIA «I4Simulator - Integration of Simulator with the AI Solver» ενέκρινε το δ.σ. της ΕΔΥΤΕ. Πρόκειται για ένα έργο τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της μεταποίησης με την ΕΔΥΤΕ να … εξάγει ελληνική τεχνογνωσία.

ΕΔΥΤΕ Α.Ε: Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έργο «I4Simulator» με αξιοποίηση ΑΙ

Με στόχο την προώθηση της ψηφιοποίησης και της βιωσιμότητας στον τομέα της μεταποίησης μέσα από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης προωθείται το ευρωπαϊκό έργο HE-RIA «I4Simulator - Integration of Simulator with the AI Solver».

Στο έργο θα συμμετέχει και ο φορέας Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΑΕ (ΕΔΥΤΕ ΑΕ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξάγοντας ελληνική τεχνογνωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και  αξιοποιώντας τη διεπαφή της με το Οικοσύστημα καινοτομίας και το δίκτυο του κόμβου GR digiGOV-innoHUB, καθώς και τη συνεργασία με τους άλλους ελληνικούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας.

Την υποβολή πρότασης, με τη συμμετοχή της ΕΔΥΤΕ Α.Ε., στο ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό έργο ενέκρινε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας .

Το προτεινόμενο έργο διάρκειας 36 μηνών με τίτλο I4Simulator, έχει ως πρωταρχικό στόχο την προώθηση της ψηφιοποίησης και της βιωσιμότητας στον τομέα της μεταποίησης. Εστιάζει στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας ΜμΕ και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και των εκπομπών CO2, καθώς και τις ανάγκες συντήρησης στις διαδικασίες παραγωγής.

Παράλληλα θα συμβάλλει στην αύξηση της επενδυτικής απόδοσης (ROI), υπολογίζοντας με ακρίβεια την κοστολόγηση των προϊόντων και προσδιορίζοντας τα βέλτιστα μεγέθη παραγωγής.

Το έργο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του I4Simulator, ενός καινοτόμου εργαλείου σχεδιασμού της παραγωγικής διαδικασίας για ΜμΕ, αξιοποιώντας προηγούμενη έρευνα και ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Erasmus + Industry 4.0.

Το I4Simulator θα είναι διαθέσιμο σε οποιαδήποτε ΜμΕ ως λύση SaaS. Αυτό θα προσφέρει σε κάθε ΜμΕ μεγάλη ευελιξία και επεκτασιμότητα της λύσης για να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους ανεξάρτητα από την τοποθεσία, το μέγεθος, τη βιομηχανία, τον τύπο παραγωγής και την ψηφιακή εξέλιξη, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την ανάγκη για επένδυση σε μια εξελιγμένη υποδομή πληροφορικής και τη διαθεσιμότητα υψηλά ειδικευμένου προσωπικού, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την παροχή υποστήριξης στις ΜμΕ σε διάφορα επίπεδα ψηφιακής ανάπτυξης και ωριμότητας.

Ειδικότεροι στόχοι:

  1. Ανάπτυξη και ενσωμάτωση αλγορίθμων AI: Προσαρμογή αλγορίθμων AI για βελτιωμένη ανάλυση δεδομένων και προγνωστική συντήρηση στην μεταποίηση.
  2. Βελτιστοποίηση εκπομπών CO2: Ανάπτυξη μίας ενότητας για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση εκτιμώμενων εκπομπών CO2 στις διαδικασίες παραγωγής.
  3. Βελτιστοποίηση εγκατάστασης γραμμής παραγωγής: Χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την πρόταση βέλτιστων παραμέτρων ρύθμισης για βελτιωμένη απόδοση.
  4. Δοκιμή και επικύρωση: Διεξαγωγή δοκιμών του AI Solver σε διάφορες μεταποιητικές διατάξεις - ρυθμίσεις.
  5. Βελτίωση διεπαφής και κλαδική προσαρμογή: Βελτίωση της διεπαφής χρήστη και προσαρμογή του I4Simulator για διαφορετικούς κλάδους της παραγωγής.
  6. Πιλοτικές εφαρμογές: Επικύρωση της αποτελεσματικότητας του I4Simulator σε πραγματικές συνθήκες.

Η πρόταση θα υποβληθεί στο πλαίσιο της προκήρυξης Horizon Europe - RIA: TWIN GREEN AND DIGITAL TRANSITION 2024 (HORIZON-CL4-2024-TWINTRANSITION-01), που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ρόλος ΕΔΥΤΕ Α.Ε.

Η ΕΔΥΤΕ θα συμμετάσχει σε 3 πακέτα εργασίας του έργου. Αναλυτικότερα, θα συνεισφέρει στα tasks:

  • Έλεγχος ολοκλήρωσης και επικύρωσης ολόκληρου του σχηματισμού και λειτουργίας του συστήματος
  • Έλεγχος ολοκλήρωσης και επικύρωσης ολόκληρου του σχηματισμού και λειτουργίας του συστήματος,
  • Δημιουργήστε συνδέσεις με το οικοσύστημα AI Industry (παγκόσμιο) για την προώθηση του έργου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 10 εκατ. ευρω, εκ των οποίων περίπου 600.000 ευρώ αντιστοιχούν στην ΕΔΥΤΕ Α.Ε. για την ως άνω συμμετοχή της, με 100% χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κοινοπραξία του Έργου, στην τρέχουσα φάση της προετοιμασίας, αποτελείται από 5 εταίρους προερχόμενους από 4 χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα:  

1 Smart Secure Networks Poland (Coordinator)

2 Gaia Cluster Spain

3 Lucian Blaga University of Sibiu Romania

4 National Infrastructures for Research and Technology Greece

5 University of West Attica Greece Greece

Συντονιστής φορέας είναι ο Πολωνικός Οργανισμός Smart Secure Networks.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v