Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ απαιτούν κίνητρα για τη βιομηχανία

Κάθε τόνος μετάλλων που η Ευρώπη σταματά να παράγει θα αντικατασταθεί από εισαγωγές με υψηλότερες εκπομπές άνθρακα, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Eurometaux. Τι ζητά η Ένωση από την Κομισιόν.

Μυτιληναίος: Οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ απαιτούν κίνητρα για τη βιομηχανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει επειγόντως να συνοδεύσει την πρόταση για τον Κλιματικό Στόχο του 2040 με μια ολοκληρωμένη Βιομηχανική Συμφωνία για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Για να ευδοκιμήσει η βιομηχανία τις επόμενες δύο δεκαετίες, χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα και λιγότερα «αγκάθια» και ένα πλαίσιο πολιτικής που έχει νόημα», δήλωσε ο Guy Thiran, Γενικός Διευθυντής της Eurometaux (την Ενωση μεταλλευτικών επιχειρήσεων της Ευρώπης), μετά τη δημοσίευση από την Κομισιόν του κλιματικού στόχου 2040 για μείωση κατά 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Εμείς ως βιομηχανία μετάλλων είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε τη φιλοδοξία της Ευρώπης για καθαρή τεχνολογία, παρέχοντας στρατηγικές πρώτες ύλες για μπαταρίες, δίκτυα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδρογόνο και άλλα. Μέχρι το 2040, στοχεύουμε να είμαστε παγκόσμιος ηγέτης στην υπεύθυνη παραγωγή, τη διαχείριση υλικών και την ανακύκλωση. Πρέπει επίσης να υποστούμε μια βαθιά μεταμόρφωση, στη δέσμευσή μας για κλιματική ουδετερότητα το 2050, επενδύοντας σε νέες παραγωγικές δυνατότητες και μείωση των εκπομπών με πρωτοφανή ταχύτητα και κλίμακα».

«Περισσότερο από απλή φιλοδοξία, η Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό σχέδιο για όλες τις πολιτικές που απαιτούνται για να προχωρήσουμε εμείς και άλλοι κλάδοι προς το 2040, αντιμετωπίζοντας τη βραχυπρόθεσμη απειλή της αποβιομηχάνισης και της απώλειας θέσεων εργασίας».

Οι Οδηγίες για τις Κρίσιμες Πρώτες Υλες και τις Μηδενικές Εκμπομπές έχουν θέσει ευπρόσδεκτους στόχους παραγωγής για να αναπτύξει η Ευρώπη τις αλυσίδες εφοδιασμού μετάλλων της τα επόμενα έξι χρόνια με καθαρές τεχνολογίες. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της υπάρχουσας παραγωγικής δυνατότητας μετάλλων στην ΕΕ έχει ήδη υποστεί διαρροή επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του 50% των δυνατοτήτων παραγωγής αλουμινίου, ψευδαργύρου και πυριτίου τα τελευταία δύο χρόνια. Και οι επενδύσεις νέων πρώτων υλών έχουν αρχίσει να ανακατευθύνονται στις ΗΠΑ, όπου τα κίνητρα παρέχουν απλότητα και σιγουριά που η Ευρώπη δεν μπορεί ακόμη να ακολουθήσει. Άλλες χώρες με υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα αυξάνουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς, Πρόεδρος της Eurometaux, σχολίασε: «Μετά από τέσσερα χρόνια πρωτοφανών γεωπολιτικών προκλήσεων, η πορεία προς τα εμπρός είναι πιθανό να είναι εξίσου ταραχώδης. Η διασφάλιση των πρώτων υλών που χρειάζεται η Ευρώπη θα έχει διαρκώς αυξανόμενη στρατηγική σημασία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενεργήσουμε τώρα για να τοποθετήσουμε την ανθεκτικότητα και την οικονομική ασφάλεια στο επίκεντρο των κλιματικών στόχων του 2030 και του 2040. Αυτό θα το καταφέρουμε μόνο με ακμάζουσες ευρωπαϊκές βιομηχανικές αλυσίδες αξίας και πραγματικά κίνητρα που υπερβαίνουν την έως τώρα προσέγγιση της στοχοθεσίας και του αυξημένου κόστους που καθορίζεται από τους κανονισμούς».

«Κάθε τόνος μετάλλου που η Ευρώπη σταματά να παράγει στο εσωτερικό θα αντικατασταθεί από εισαγωγές με υψηλότερο αποτύπωμα εκπομπών άνθρακα, από μονάδες εκτός Ε.Ε. Για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, ας υλοποιήσουμε τη μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της ΕΕ για το κλίμα μέσω μιας προσέγγισης πλήρους αλυσίδας αξίας, για την οικοδόμηση στρατηγικών βιομηχανιών, όχι την εγκατάλειψή τους», υπογράμμισε. 

Πέρα από την πλούσια βιομηχανική της βάση, η βιομηχανία μετάλλων έχει πάνω από 90 έργα εφοδιαστικής αλυσίδας έτοιμα να συμβάλουν στους στόχους ανθεκτικότητας πρώτων υλών της ΕΕ, με κορυφαίες περιβαλλοντικές και κλιματικές επιδόσεις.

Μολονότι χαιρετίζει τις βελτιώσεις του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών, ο κλάδος των μετάλλων ζητά ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο πολιτικών που θα ξεκλειδώσει πλήρως τις προοπτικές και θα μειώσει τα κόστη που βασίζονται στις νέες απαιτήσεις. Αυτό περιλαμβάνει ευέλικτη χρηματοδότηση για επενδύσεις μείωσης του ρίσκου (de-risking), παγκοσμίως ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, ρυθμιστική ευθυγράμμιση, δυναμικά εμπορικά μέτρα και κίνητρα αγοράς, καταλήγει η Ενωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v