Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: «Κληρώνει» την Τετάρτη για τον διαγωνισμό αποθήκευσης

Συνολικά 48 μονάδες αποθήκευσης ενέργειας συνεχίζουν στον δεύτερο διαγωνισμό που διεξάγει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Περίπου 1,6 GW η συνολική ισχύς των υποψήφιων έργων.

Ενέργεια: «Κληρώνει» την Τετάρτη για τον διαγωνισμό αποθήκευσης

Την επόμενη Τετάρτη, αναμένεται να «κλειδώσει» η τελική λίστα των έργων αποθήκευσης ενέργειας, που θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση, στο πλαίσιο του δεύτερου διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι τότε, θα εξεταστούν οι ενστάσεις που έχουν καταθέσει επτά εταιρείες.

Η επενδυτική ενίσχυση στον δεύτερο διαγωνισμό είναι 100.000 ευρώ ανά MW. Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον το ύψος των προσφορών που έχουν κατατεθεί. Ανάμεσα στις εταιρίες που κατέθεσαν προσφορές είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Enel, η Elpedison.

Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη δημοπρασία η επενδυτική ενίσχυση ήταν αυξημένη κατά 50%. Επίσης, στο πρώτο διαγωνισμό είχαν εγκριθεί 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW. Η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών που κατατέθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό διαμορφώθηκε στα 49.748 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Θα ακολουθήσει και τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και έργα που χωροθετούνται στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα «η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με συσσωρευτές αναμένεται να ανέλθει το πολύ έως 3,1 GW έως το 2030. Επισημαίνεται ακόμη πως «πέραν όμως της ανάπτυξης των μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης, είναι αναγκαία και η ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v