Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται νέο Fund για startup με κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ

Ένα νέο χρηματοδοτικό fund που έχει στόχο να επενδύσει σε 10 – 15 νεοφυείς επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο έρχεται στην ελληνική startup σκηνή. Πρόκειται για το Loggerhead Venture Fund VCMF (ΑΚΕΣ) με κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Ερχεται νέο Fund για startup με κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ

Νέα  κεφάλαια για τις ελληνικές startups εισρέουν  το επόμενο διάστημα στην αγορά, καθώς ήδη ένα νέο επενδυτικό funds αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα  έτοιμο να ανοίξει  χρηματοδοτικές του κάνουλες για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το  νέο επενδυτικό fund που έχει στόχο να επενδύσει σε πρώτη φάση σε 10 – 15  startup δίνοντας έμφαση στην περιφέρεια, δημιουργήθηκε στο ελληνικό startup οικοσύστημα δείχνοντας  για ακόμα μία φορά την δυναμική του.

Πρόκειται για το Loggerhead Venture Fund VCMF (ΑΚΕΣ) είναι ένα μετοχικό ταμείο, που εστιάζει σε startups τεχνολογίας με γνώμονα τις προηγμένες ιδέες που πήραν «σάρκα και οστά»  σε περιφερειακά οικοσυστήματα καινοτομίας στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες για πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Το νέο fund θα  επενδύει σε early stage startups δηλαδή startups πρώιμου σταδίου, όπου διαπιστώνεται μεγάλη ανάγκη για ρευστότητα.

Η Loggerhead Ventures διαχειρίζεται ένα ταμείο 10 εκατομμυρίων ευρώ για 10-15 εταιρείες πρώιμου σταδίου σε τεχνολογικούς τομείς που επιτρέπουν έναν ισχυρό θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.    

Η ομάδα της έχει ήδη πρόσβαση σε εκατοντάδες εταιρείες πρώιμου σταδίου, μέσω της εμπλοκής τους στο πανευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας (μακροχρόνια εμπειρία σε προγράμματα επιτάχυνσης, επιχορηγήσεις καινοτομίας και προγράμματα χρηματοδότησης cascade για startups).

Οι επενδυτές που συνθέτουν την ηγετική ομάδα του νέου fun αποτελείται από τον Γρηγόρη Χατζηκώστα, ειδικό στη χρηματοδότηση της καινοτομίας για ψηφιακό μετασχηματισμό και βιωσιμότητα, τον Ευάγγελο Κοσμίδη, Διευθύνων Σύμβουλο (ενεργό επιχειρηματία και σύμβουλο υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμόνων σε περιβαλλοντικά συστήματα ΤΠΕ και υποστήριξης αποφάσεων σε περιβάλλοντα δικτύωσης) και τον Βασίλη Ανδρέου, ενεργό μέλος στις κεφαλαιαγορές εδώ και 23 χρόνια που έχει αποκτήσει εκτεταμένες γνώσεις ως Asset/Portfolio Manager.

Το νέο fund έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΑΤΕ, Χάρη Λαμπρόπουλου, ο οποίος πρόσφατα είχε αναφέρει ότι οι δεσμεύσεις πόρων έχουν ανέλθει μέχρι τώρα στα 533 εκατ. ευρώ και ότι μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024 θα ανέλθουν σε 800 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Λαμπρόπουλος τα κεφάλαια αυτά θα τοποθετηθούν μαζί με άλλα ιδιωτικά κεφάλαια στη δημιουργία οκτώ νέων επενδυτικών funds, που θα επενδύσουν σε επιχειρήσεις.

Μέχρι το τέλος του 2023, με τη συμβολή της ΕΑΤΕ, είχαν δημιουργηθεί 22 επενδυτικά ταμεία, συνολικού ύψους 1,32 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 533 εκατ. ευρώ προήλθαν από την ΕΑΤΕ και τα υπόλοιπα 787 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2024, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, τα επενδυτικά ταμεία θα φτάσουν τα 30 καθώς  μέχρι τότε θα προστεθούν τα οκτώ νέα.

Σύμφωνα με την ΕΑΤΕ τα fund που έχουν δημιουργηθεί είχαν επενδύσει μέχρι το τέλος του 2023 σε 93 ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις περίπου 255 εκατ. ευρώ.

Συνολικά μέσα στη διετία του 2024-2025 η διοίκηση της ΕΑΤΕ θέλει να διπλασιάσει το αποτύπωμά της στην αγορά των επενδυτικών κεφαλαίων. Αν συμβεί αυτό, τότε οι επενδύσεις της ΕΑΤΕ θα ανέλθουν σε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, ενώ θα έχουν κινητοποιήσει (μοχλεύσει) περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v