Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο της Italgas για δίκτυα, LNG, βιομεθάνιο

Πώς θα γίνει η επέκταση του δικτύου. Τι ανέφεραν στελέχη της εταιρείας για την ψηφιοποίηση και τους «έξυπνους» μετρητές. Τι απάντησαν για το ρυθμιστικό έσοδο και τη ΡΑΑΕΥ.

Το σχέδιο της Italgas για δίκτυα, LNG, βιομεθάνιο

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το σχέδιο επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, το οποίο περιλαμβάνει 13 πόλεις, σύμφωνα με στελέχη της Italgas.

Αυτό το σχέδιο θα εκπληρωθεί, υπό τις οδηγίες της Enaon (μητρική εταιρία) και της Enaon EDA (θυγατρική). Υπενθυμίζεται πως προηγήθηκε η συγχώνευση των τριών προηγούμενων Διαχειριστών Δικτύου Διανομής Αερίου σε έναν.

Τα Γρεβενά θα κόψουν το «νήμα» και θα ακολουθήσουν η Φλώρινα και η Καστοριά. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στελέχη της διοίκησης σε δημοσιογράφους, τον Απρίλιο θα υπάρχουν δύο εγκαταστάσεις LNG στην Ελλάδα. Ειδικά για τη Φλώρινα, τα ίδια στελέχη, σημείωσαν πως είναι μια απομακρυσμένη περιοχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και θα τροφοδοτηθεί από την εγκατάσταση LNG, που κατασκευάζεται στη βιομηχανική περιοχή της Φλώρινας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ακολουθήσει η «σύνδεση« του Άργους και της Πάτρας, όπου έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας, στην Πάτρα οι συνδέσεις θα αγγίξουν τις 38.000. Εκτενής αναφορά έγινε για τους «έξυπνους» μετρητές, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50 χιλιάδες και από το 2025 και μετά θα εγκατασταθούν αυτοί που τοποθετεί η Italgas με νέα τεχνολογία, που μετράει και διαφορετικά μείγματα αερίων.

«Θα περάσουμε στη ψηφιοποίηση. Θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε το δίκτυο χρονικά μεταξύ 2024 και 2025, με την αντικατάσταση των υπαρχόντων μετρητών. Θα ξεκινήσουμε με ένα πιλοτικό σχέδιο, μια πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η Italgas και επιτρέπει τον εξ αποστάσεως έλεγχο», τόνισαν τα στελέχη της ιταλικής εταιρίας. Επίσης, αναφέρθηκαν στην εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας, της PICAR και υπογράμμισαν πως στόχος της εταιρίας είναι να επανεξεταστεί συνολικά το δίκτυο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του δικτύου και των χρηστών.

Παράλληλα, η διοίκηση της Italgas επισήμανε πως οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης είναι σημαντικοί και η ΕΕ δίνει την δυνατότητα να υλοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους. «Έχουμε ανάγκη όλα τα μέσα για να φτάσουμε στον προορισμό μας», τόνισαν χαρακτηριστικά. Από την άλλη, δεν συμμερίζονται τις προβλέψεις για μείωση της ζήτησης.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το ρυθμιστικό έσοδο τόνισαν με νόημα πως «δεν υπάρχει πάντα μια ταύτιση απόψεων. Στην Ελλάδα το WACC συμπεριλαμβάνει τον πληθωρισμό. Πληθωρισμός και επιτόκια προκάλεσαν μια απότομη αλλαγή και η ΡΑΑΕΥ εξέτασε εκ νέου το ρυθμιστικό έσοδο», ανέφεραν. Υπενθυμίζεται, πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), πρότεινε μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) κάτω από το 8,5% για τα έτη 2024-2026, όταν το αίτημα της ΔΕΔΑ ήταν αυτό να διαμορφωθεί κοντά στο 10%.

Τέλος, σε σχέση με το βιομεθάνιο τα στελέχη της εταιρίας, επιβεβαιώνοντας τη στροφή της εταιρίας προς τα ανανεώσιμα καύσιμα ανέφεραν πως «υπάρχει σχετική εμπειρία από την Ιταλία και αναλόγως θα προχωρήσουμε και στην Ελλάδα. Αναμένουμε την οριστικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου στην Ελλάδα». Να σημειωθεί πως χθες η Enaon υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v