Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπουργική διάσκεψη ΔΟΕ: Νέα δέσμευση για επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης

Στο τραπέζι προτάσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοδοτικής πρόκλησης. Ποια ήταν τα βασικά θέματα στη Σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Υπουργική διάσκεψη ΔΟΕ: Νέα δέσμευση για επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης

Τη δέσμευσή τους να επιταχύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών - μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στην διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, επεσήμαναν την ανάγκη να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις, ώστε να επιτύχουν την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2035 και να παρακολουθήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Αναγνωρίζοντας τις εξελισσόμενες προκλήσεις του ενεργειακού τομέα, οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της καθοδήγησης της ενεργειακής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο είναι η αύξηση της συνεργασίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες, η διασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας και η υποστήριξη της καινοτομίας. Οι υπουργοί επανέλαβαν το θεμελιώδη ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στην καταπολέμηση των ενεργειακών απειλών, ενώ προέτρεψαν τον οργανισμό να υποστηρίξει δίκαιες ενεργειακές μεταβάσεις.

Συζητήθηκαν ακόμα προτάσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοδοτικής πρόκλησης, η δημιουργία μιας πλατφόρμας με τη συμμετοχή χρηματοδοτικών οργανισμών και η εγκαθίδρυση νέας χρηματοδοτικής δομής με τη συνδρομή αναπτυξιακών τραπεζών. Σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η διασφάλιση της απρόσκοπτης τροφοδοσίας με κρίσιμες πρώτες ύλες, με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο και τη μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες.

Στα σημαντικά γεγονότα της Συνόδου καταγράφεται η ίδρυση γραφείου του Οργανισμού στη Σιγκαπούρη, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη οικονομική και γεωπολιτική επιρροή της Νοτιοανατολικής Ασίας και η ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής για την ένταξη της Λετονίας ως 32ου μέλους του Οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v