Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδράσεις για την αύξηση της επιβάρυνσης ασθενών στα φάρμακα

Εμπαιγμός του λαού οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων, τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κ. Λουράντος. Τι υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί.

Αντιδράσεις για την αύξηση της επιβάρυνσης ασθενών στα φάρμακα

«Το υπουργείο Υγείας κοροϊδεύει τον κόσμο και πραγματικά το μέτρο της κατάργησης της εξίσωσης ασφαλιστικής τιμής με τη λιανική τιμή στα γενόσημα είναι εμπαιγμός όλου του λαού. Ασθενείς φέρνουν στο φαρμακείο συνταγές που αναγράφεται μηδενική συμμετοχή, ενώ πια αυτό δεν ισχύει».

Τα παραπάνω αναφέρει στο iatronet.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος, σχετικά με το χθεσινό μας ρεπορτάζ για το χαράτσι στους ασθενείς.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ επισημαίνει αναλυτικά τα εξής:

«Χαρακτηριστικά προ διμήνου μία ασθενής αγόρασε τέσσερις στατίνες και η συμμετοχή της ήταν μηδενική, ενώ μόλις χθες ξαναγόρασε το ίδιο σκεύασμα στην ίδια ποσότητα και η συμμετοχή της ήταν 50 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι η πελάτισσα δεν αγόρασε τα φάρμακα που τα είχε ανάγκη, γιατί δεν διέθετε τα χρήματα της συμμετοχής της.

Η επιβάρυνση στην τσέπη του ασθενή από την εφαρμογή του μέτρου είναι τουλάχιστον 80% και αυτό δεν αφορά μερικά φάρμακα, αλλά πάνω από 1.700 γενόσημα.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με το μέτρο και δικαιολογεί απολύτως την αγανάκτηση του κόσμου, που πραγματικά βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, μην μπορώντας να τα βγάλει πέρα.

Ας βγει το υπουργείο να πει την αλήθεια στον κόσμο: ότι δηλαδή δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για την Υγεία και τη φαρμακευτική δαπάνη και πρέπει από κάπου να τα πάρουμε».

Τι είπε ο Αδ. Γεωργιάδης

Στο θέμα των αλλαγών στις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, αναφέρθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι έχουν αλλάξει όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα και δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων, λέγοντας ότι επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δεχθούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο.

Συμπλήρωσε ότι «υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η απόφαση ορίζει ότι «ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση τη δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100% Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί τη διαφορά».

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v