Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FSRU Αλεξανδρούπολης: Σε δοκιμαστική λειτουργία με το πρώτο φορτίο LNG

Ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορική λειτουργία. Το φορτίο LNG που ναύλωσε η Total Energies. Η διαδικασία της δοκιμαστικής λειτουργίας.

FSRU Αλεξανδρούπολης: Σε δοκιμαστική λειτουργία με το πρώτο φορτίο LNG

Ενα κρίσιμο ορόσημο για το FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα κρίσιμο έργο για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιοχής εκπληρώνεται σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνει πλοίο με φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου που ξεκίνησε από το σταθμό Cameron και ναυλώθηκε από την Total Energies. Θα μεταφέρει περίπου 150.000 κ.μ υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αφού γίνει η εκφόρτωση του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία, που εκτιμάται ότι θα κρατήσει 6-7 βδομάδες. Σύμφωνα με πηγές της Gastrade είναι μια διαδικασία, κατά την οποία θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένοι κανόνες. Η ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας του, θα φέρει πιο κοντά την εμπορική του λειτουργία, με τη δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία το φυσικό αέριο θα φτάσει στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.

Πρόσφατα, με αφορμή την πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Σλοβακίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Η πλήρης ενεργοποίησή του εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του νέου LNG τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης της Gastrade. Η δυνατότητα αυτή θα επεκταθεί περαιτέρω με τη χρήση των υποδομών για ανανεώσιμα αέρια και υδρογόνο.

Στον IGB και στον Τερματικό Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κ. Ξιφαράς, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο για την ανοικοδόμηση της χώρας, που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. «Η επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας δεν είναι απλώς θέμα οικονομικής σταθερότητας, αλλά προϋπόθεση για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας, της ευημερίας και της δημοκρατίας.», υπογράμμισε ο ίδιος. Η ΔΕΠΑ, σημείωσε ο κ. Ξιφαράς, είναι έτοιμη να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μέσω των στρατηγικών υποδομών στις οποίες συμμετέχει, όπως ο IGB και ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v