Κατατέθηκε το σχέδιο για ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης

Προβλέπεται η μεταφορά υφιστάμενων μονάδων. Χορηγούνται νέες άδειες παραγωγής. Πώς θα δοθεί η αποζημίωση στους παραγωγούς.

Κατατέθηκε το σχέδιο για ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης

Δράσεις που αφορούν την ενεργειακή θωράκιση της Κρήτης, μέχρι την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό (Κρήτη-Αττική), περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις), το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Με σειρά διατάξεων προβλέπεται η χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα έως τα τέλη του 2025, με σκοπό την αποφυγή μπλακ άουτ στο νησί. Επίσης, προβλέπει τη μεταφορά υφιστάμενων μονάδων στο νησί, με σκοπό την απρόσκοπτη τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου, από την 1η Ιουλίου 2024 έως την πλήρη διασύνδεση με το Ηπειρωτικό Σύστημα, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) θα έχει τη δυνατότητα να χορηγεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως την 31η Δεκεμβρίου 2025, σ’ όσους κατέχουν κατά την 1η Μαρτίου 2024 άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα στην Κρήτη.

Στην περίπτωση αυτή, το δυναμικό παραγωγής που θα εγκατασταθεί, μπορεί να αποτελεί είτε επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού είτε νέο δυναμικό παραγωγής με συμβατικές μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται οι όροι αποζημίωσης του κατόχου άδειας παραγωγής, ο οποίο συνάπτει σύμβαση με τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Α.Ε. και τη Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε.

«Η καταβολή της αποζημίωσης γίνεται ως εξής: α) Αναφορικά με το σταθερό κόστος, για την εξόφληση όλων των τιμολογίων της σχετικής περιόδου της παρ. 2, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ανταλλάγματος καταβάλλεται σε μηνιαίες ισόποσες δόσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, και το εναπομείναν είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) καταβάλλεται σε δύο ισόποσες ετήσιες δόσεις, έντοκες από την 31η Δεκεμβρίου 2025, εκ των οποίων η πρώτη είναι καταβλητέα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026 και η δεύτερη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2027. Ο κάτοχος άδειας παραγωγής που συνάπτει τη σύμβαση της παρ. 5 δύναται να εξοφλήσει προκαταβολικά δαπάνες προ της εγκατάστασης σε ποσοστό έως και είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του πλήρους κόστους παραγωγής».

Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου ορίζεται πως παρατείνεται η λειτουργία των υφιστάμενων ατμοηλεκτρικών μονάδων, μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, ενώ το άρθρο 49 αναφέρει πως μέχρι την πλήρη διασύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς υφιστάμενων μονάδων.

Υπενθυμίζεται πως το 2025 αναμένεται η ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Μάλιστα μέχρι τώρα, σε σχέση με την πρόοδο των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων, στην Αττική έχει ολοκληρωθεί το 90% της υποδομής και το 70% της τοποθέτησης των καλωδίων, ενώ στην Κρήτη η πρόοδος των εργασιών ξεπερνά το 60%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v