Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μύκονος: Νέα επένδυση-μαμούθ 154 εκατ. για 5άστερο ξενοδοχείο

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της Southrock (Γιάννης Δεληκανάκης-EOS) που έχει αναλάβει την ανάπτυξη project για νέα μονάδα και τουριστικές κατοικίες. Ο ρόλος του γερμανικού ομίλου Otto.

Μύκονος: Νέα επένδυση-μαμούθ 154 εκατ. για 5άστερο ξενοδοχείο

Την ανάπτυξη ενός υψηλών προδιαγραφών τουριστικού συγκροτήματος στη Μύκονο προβλέπει το project της Southrock Property Company Eleven Μονοπρόσωπη Α.Ε., ο επενδυτικός φάκελος του οποίου υποβλήθηκε στην Enterprise Greece, στο πλαίσιο της αίτησης χαρακτηρισμού της επένδυσης ως στρατηγικής.

Η επένδυση, προϋπολογισμού 154 εκατ. ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 82 κλινών, και 12 τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών στο Αγράρι της Μυκόνου. O σχεδιασμός του project περιλαμβάνει, εκτός από το ξενοδοχείο και τις επιπλωμένες κατοικίες, την ανάπτυξη ενός κέντρου αναζωογόνησης και ευεξίας (spa), πισίνες και ένα κλειστό γυμναστήριο. Στο πλαίσιο δημιουργίας του τουριστικού συγκροτήματος αναμένεται να δημιουργηθούν κατά βιώσιμο τρόπο 60 νέες Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.

Φορέας του project είναι η Southrock, ένα επενδυτικό fund που αποτελεί το joint venture ανάμεσα στον Γιάννη Δεληκανάκη, πρώην ιδρυτικό μέλος της Bluehouse, και στη γερμανική EOS, θυγατρική του Otto Group, ενός από τους μεγαλύτερους λιανεμπόρους e-commerce παγκοσμίως, με παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες.

Η συνολική δόμηση της εν λόγω τουριστικής μονάδας ανέρχεται σε 15.781,52 τ.μ., σε μία έκταση 193.236,20 τ.μ., με υλοποιούμενο Συντελεστή Δόμησης 0,12 επί της επιτρεπόμενης προς δόμηση έκτασης ή 0,08 περίπου επί της συνολικής έκτασης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συνοδευτικό υλικό.

Η περιοχή ανάπτυξης του project χωροθετείται σε εκτός σχεδίου περιοχή. Όπως επισημαίνεται, δε, «για την περιοχή του έργου ισχύει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου (ΦΕΚ 1487 /Β/2003) και το Προεδρικό Διάταγμα ΖΟΕ Νήσου Μυκόνου (ΦΕΚ 243/Δ/2005)».

Το έργο βρίσκεται εκτός προστατευόμενων περιοχών (Natura 2000 ή Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Εθνικό Πάρκο κ.λπ.) και εκτός δασικών εκτάσεων (με εξαίρεση ενός τμήματος της έκτασης 13.652 τ.μ., το οποίο είναι χαρακτηρισμένο χορτολιβαδική έκταση), διατηρητέων μνημείων της φύσης και αισθητικών δασών, κηρυγμένων διατηρητέων μνημείων, οριοθετημένων αρχαιολογικών ζωνών, εθνικών δρυμών και υγροτόπων διεθνούς σημασίας.

Η εταιρεία, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Αντώνιος Μεσσάδος και αντιπρόεδρος ο Γιάννης Δεληκανάκης, αιτείται την ένταξη του έργου ως «Στρατηγικής Επένδυσης» και τη λήψη του κινήτρου χωροθέτησης (ΕΣΧΑΣΕ), καθώς και τη λήψη του κινήτρου ταχείας αδειοδότησης.

Στον γερμανικό όμιλο Otto, o οποίος κατέγραψε έσοδα 16,2 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2022/23, ανήκει η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου About you και η EOS, πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με εξειδίκευση στην αγορά διαχείρισης οφειλών. Αντίστοιχα, η Southrock, μεταξύ άλλων, έχει αποκτήσει δύο χαρτοφυλάκια REOs από τη Eurobank, μεταξύ των οποίων, και το project Petra που αφορούσε σε 150 ακίνητα, ονομαστικής αξίας 40 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v