Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλή παρέμβαση ΥΠΕΝ για ρευματοκλοπές, «ηλεκτρικό χώρο»

Μέτρα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών. «Απελευθέρωση» ηλεκτρικού χώρου για τη στήριξη αγροτικών φωτοβολταϊκών και έργων ενεργειακού συμψηφισμού μεταξύ των μέτρων.

Τριπλή παρέμβαση ΥΠΕΝ για ρευματοκλοπές, «ηλεκτρικό χώρο»

Μέχρι τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να φέρει το υπουργείο Ενέργειας ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για μια σειρά από ζητήματα τα οποία βρίσκονται, με το έναν ή άλλον τρόπο, στην επικαιρότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν στην ενεργειακή θωράκιση της Κρήτης, μέχρι την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα (Κρήτη-Αττική).

Ρευματοκλοπές

Έχουν υπάρξει εκτενή δημοσιεύματα σε σχέση με το φαινόμενο των στρατηγικών ρευματοκλοπών. Ετησίως ανέρχονται σε 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας και το κόστος ανέρχεται περίπου σε 400 εκατ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, διαπιστώνονται 13.000 περιπτώσεις παραβάσεων ανά έτος και επιβάλλονται προσαυξημένες χρεώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ για διάστημα κατανάλωσης έως και μια πενταετία. Το 50% των περιπτώσεων αφορούν σε ρευματοκλοπές αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500 - 10.000 ευρώ και 25% άνω των 10.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως η πλειονότητα των ρευματοκλοπών πραγματοποιείται από επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί και από στελέχη της αγοράς. Πρόθεση του υπουργείου είναι να δημιουργήσει ένα αυστηρό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πειθαρχικά μέτρα, όπως η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και καθ’ υποτροπή, μόνιμη.

Ενεργειακός τουρισμός

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και συγκεκριμένα του άρθρου 42. Κάποιες πτυχές των αλλαγών έγιναν γνωστές πριν λίγους μήνες από τον υπουργό Ενέργειας κ. Σκυλακάκη. Ανάμεσα σε αυτές, είναι η πρόβλεψη του ορισμού του «στρατηγικού» κακοπληρωτή, ο οποίος θα είναι αυτός που θα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δύο προηγούμενους προμηθευτές και ληξιπρόθεσμες οφειλές στον τρέχοντα, σε διάστημα 5 ετών, με χρόνο εκκίνησης την 1.1.2020.

Στα μέτρα που εξετάζονται, είναι και η σήμανση των κακοπληρωτών, ώστε οι εταιρείες να γνωρίζουν αν ο υποψήφιος πελάτης τους είναι κακοπληρωτής. Η σήμανση (debt flagging) θα φαίνεται στην πλατφόρμα «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ.

Δίκτυα

Ένα μεγάλο «αγκάθι» είναι η διαχείριση του δικτύου, με δεδομένο πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να «τρέξουν» έργα ενεργειακού συμψηφισμού, αγροτικά φωτοβολταϊκά και φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η «απελευθέρωση» 10 MW για τη στήριξη έργων αυτοπαραγωγής. Σε παλαιότερη δήλωσή του ο κ. Σκυλακάκης είχε αναφέρει πως «χρειάζεται ηλεκτρικός χώρος και θα πάρουμε πρωτοβουλίες μέσα στο χρονικό επόμενο διάστημα για να τον αυξήσουμε. Ο ηλεκτρικός χώρος, όμως, μπορεί να οδηγήσει και σε επενδύσεις μεγαλύτερες από τη ζήτηση, εάν δεν είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε άλλου είδους προβλήματα όπως την αδυναμία μας να απορροφήσουμε την ενέργεια που θα παράγεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v