Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ετοιμες να μειώσουν τις χρεώσεις POS

Μέσα στον Μάρτιο αναμένονται ανακοινώσεις που έχουν στόχο να αμβλύνουν τις πιέσεις στους επαγγελματίες, ειδικά σε ό,τι αφορά συναλλαγές μικρής αξίας. Η δέσμευση στον Κωστή Χατζηδάκη.

Τράπεζες: Ετοιμες να μειώσουν τις χρεώσεις POS

Σε πολλούς καπνιστές είναι βέβαιο πως έχει συμβεί. Επιχειρώντας να πληρώσουν με κάρτα στο περίπτερο για την αγορά ενός πακέτου τσιγάρων, ο πωλητής ζητά η πληρωμή να γίνει με μετρητά. Όσο δε τα περίπτερα δεν είχαν υποχρέωση χρήσης POS, πολλές φορές η πληρωμή με μετρητά ήταν μονόδρομος ακόμα και εάν το περίπτερο είχε τη συσκευή.

Ο λόγος απλός. Η προμήθεια για τη χρήση POS που επιβαρύνει τους περιπτερούχους είναι σε πολλές περιπτώσεις πολλαπλάσια των κερδών τους από την πώληση ενός πακέτου τσιγάρων. Με απλά λόγια, μπαίνουν μέσα…

Με αφορμή αυτά τα περιστατικά και την εύλογη γκρίνια του κλάδου, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απέσπασε προ ημερών μια δέσμευση των εκπροσώπων των τραπεζών να διερευνήσουν τα περιθώρια μειώσεων των προμηθειών στη χρήση POS για συναλλαγές μικρής σχετικά αξίας. Μέσα στον Μάρτιο αναμένονται ανακοινώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας , από το 0,20% στο 0,10%. Για να υπάρξει βέβαια πρακτικό αντίκρισμα στις τελικές χρεώσεις χρήσης POS, θα πρέπει και οι άλλοι κρίκοι της αλυσίδας να πράξουν ανάλογα.

Σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες σπάνε σε τρία κομμάτια, αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS (τις 35 διαφορετικές εταιρείες οι οποίες τρέχουν τώρα να αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους). Κάπως έτσι, η συνολική προμήθεια κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.

Σε ένα πακέτο τσιγάρα με τελική τιμή 4,60 ευρώ, ο περιπτερούχος αγοράζει το πακέτο στα 4,38 ευρώ. Το κέρδος του είναι μόλις 22 λεπτά ανά πακέτο. Σε άλλη μάρκα, το κέρδος περιορίζεται σε 11 λεπτά (τιμή χονδρικής 3,79 ευρώ, τιμή πώλησης 3,9 ευρώ) Αν η συνολική προμήθεια για χρήση POS είναι από 0,45% έως και 2% όπως υποστηρίζουν οι περιπτερούχοι, το κέρδος είναι απλά ανύπαρκτο.

Περίπτερα και ψιλικατζίδικα έχουν περιθώριο να εγκαταστήσουν τα POS τα οποία θα έπρεπε να έχουν παραγγείλει έως και χθες, έως το τέλος Μαρτίου. Στην αντίθετη περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα απειλούνται από την 1η Απριλίου με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v