Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Τι αλλάζει σε ελέγχους, φοροδηλώσεις και παραγραφή υποθέσεων

Παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών. Το νέο πλαίσιο για ενημερότητα και τα εργαλεία για ελέγχους. Πότε υποβάλλεται αυτόματα η φορολογική δήλωση.

Εφορία: Τι αλλάζει σε ελέγχους, φοροδηλώσεις και παραγραφή υποθέσεων

Νέα ψηφιακά εργαλεία για την επιλογή των φορολογικών υποθέσεων που θα επιλέγονται για έλεγχο, αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων χωρίς άλλα εισοδήματα, αλλαγές στον χρόνο παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων αλλά και το τυπικό τέλος της προσκόμισης βιβλίων για έλεγχο, φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Ο νέος Κώδικας παρουσιάστηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, για να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή εντός του μήνα.

Με το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών:

  1. Μόνο ψηφιακά η επικοινωνία με την ΑΑΔΕ. Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.
  2. Τέλος στο μπλόκο ενημερότητας λόγω οφειλών σε τρίτους. Όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας (λ.χ. με ΟΤΑ που έχουν βεβαιώσει απαιτήσεις εις βάρος φορολογουμένων), αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας.
  3. Τίτλοι τέλους στην προσκόμιση βιβλίων. Οι επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
  4. Αυτόματη υποβολή φορο-δηλώσεων. Με τη διεύρυνση της ψηφιακής λειτουργικότητας, καθίσταται πλέον δυνατή η αυτόματη οίκοθεν σύνθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και η απευθείας υποβολή της, επιτυγχάνοντας ταχύτερη βεβαίωση και είσπραξη φόρων και μείωση του βάρους συμμόρφωσης των υπόχρεων. Πρακτικά μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, δεν θα απαιτείται καν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, αφού το εισόδημά τους θα είναι γνωστό στην ΑΑΔΕ και ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης θα γίνεται αυτόματα.
  5. Αλλαγές στους ελέγχους. Με τις νέες διατάξεις οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Παράλληλα αλλάζει ο τρόπος επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση, με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή τους διενέργεια. Το 2013, όταν ψηφίστηκε ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, η Φορολογική Διοίκηση δεν είχε στη διάθεσή της τα σημερινά ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν τη διενέργεια ελέγχων από το γραφείο με την αξιοποίηση δέσμης εργαλείων που υπάρχουν σήμερα από τα social media έως την τεχνητή νοημοσύνη.
  6. Από πότε μετράει η παραγραφή. Οι χρόνοι παραγραφής φορολογικών υποθέσεων δεν αλλάζουν αλλά το διάστημα παραγραφής, μετά την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων, θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο, αντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v