Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η τιμή ρεύματος και αερίου στην Ελλάδα

Συνεχίζεται η σταθερότητα των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές στις πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τείνουν να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η τιμή ρεύματος και αερίου στην Ελλάδα

Μικρή μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καταγράφεται για το μήνα Φεβρουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Household Energy Price Index for Europe (HEPI). Μόνο σε 6 αγορές παρατηρήθηκαν αυξήσεις των τιμών, αλλά περιορισμένης κλίμακας, με πιο σημαντική στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το HEPI, η σταθερότητα των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται και οι λόγοι είναι ο ήπιος καιρός στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να υπάρχει συγκρατημένη ζήτηση και μεγάλες ποσότητες αποθηκευμένου φυσικού αερίου.

Από την άλλη πλευρά, το Δουβλίνο, και το Λονδίνο είναι οι περισσότερο ακριβές πόλεις για οικιακούς πελάτες στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Πράγα, το Βερολίνο και η Κοπεγχάγη. Να σημειωθεί πως η πρωτεύουσα της Ουκρανίας φαίνεται να έχει τη φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά ακολουθεί η Βουδαπέστη, το Βελιγράδι και η Ποντγκόριτσα.

Μείωση τιμής 3% στην Αθήνα, λόγω της μείωσης των ενεργειακών φόρων. Η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε σε 22.97 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (Ε.Ε-27), που είναι 23,81 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σε ονομαστικούς όρους, οι τιμές στις πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τείνουν να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Πράγα και το Βίλνιους είναι οι μόνες πρωτεύουσες μεταξύ των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στις οποίες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την άλλη, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στη Μαδρίτη (-8%), μετά από δύο μήνες διαδοχικών αυξήσεων. «Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία παρουσιάζει πτωτική τάση, ενώ η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξάνεται ραγδαία, οδηγώντας έτσι σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει ο δείκτης τιμών HEPI.

Αισθητή είναι η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές των τιμών του φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο και σε καμία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν καταγράφηκε αύξηση τιμών. Μείωση της τιμής κατά 10% κατέγραψε η Αθήνα. «Η τιμή στη Στοκχόλμη είναι πάνω από 11 φορές υψηλότερη από τη Βουδαπέστη, η οποία είναι η φθηνότερη πόλη για φυσικό αέριο στην ΕΕ, και πάνω από 15 φορές υψηλότερη αν συμπεριλάβουμε το Κίεβο. Η Πράγα είναι η μόνη πρωτεύουσα μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην οποία η τιμή του φυσικού αερίου είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v