Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλογές για υψηλότερο τόκο με Αμοιβαία ορισμένου χρόνου

Συνεχίζεται χωρίς διακοπή το λανσάρισμα αμοιβαίων κεφαλαίων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας από τις εγχώριες ΑΕΔΑΚ. Στόχος οι υψηλότερες αποδόσεις έναντι των επιτοκίων. Προωθούνται προϊόντα μεσαίου ή χαμηλού ρίσκου.

Επιλογές για υψηλότερο τόκο με Αμοιβαία ορισμένου χρόνου

Συνεχίζεται χωρίς διακοπή το λανσάρισμα αμοιβαίων κεφαλαίων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας από τις εγχώριες ΑΕΔΑΚ, σε μια προσπάθεια των τραπεζικών ομίλων να προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές στους αποταμιευτές-πελάτες τους -σε ένα περιβάλλον χαμηλών τραπεζικών επιτοκίων- αλλά και να καρπωθούν σημαντικά έσοδα από προμήθειες.

Όπως είχε επισημάνει το Euro2day.gr σε προηγούμενο δημοσίευμα, κατά τους 13 μήνες που περιελάμβαναν ολόκληρο το 2023 και τον φετινό Ιανουάριο, στα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια Εξωτερικού παρατηρήθηκαν εισροές της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ (2,7 δισ. το 2023 και 773 εκατ. τον Ιανουάριο του 2024), ποσό που κατά κύριο λόγο αφορούσε τα Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.

Πρόκειται για επενδυτικά προϊόντα μικρού ή μεσαίου ρίσκου (ανάλογα και με τη χρονική διάρκεια κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου), τα οποία έχουν ως στόχο να προσφέρουν υψηλότερη ετήσια απόδοση (yield) σε σύγκριση με τα τραπεζικά προθεσμιακά επιτόκια και σε περίπτωση που η διάρκειά τους υπερβαίνει τα δύο έτη, προχωρούν και στη διανομή ετησίου «μερίσματος» προς τους μεριδιούχους τους.

Ωστόσο, το λανσάρισμα Αμοιβαίων Κεφαλαίων της συγκεκριμένης κατηγορίας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και αυτή την περίοδο, καθώς:

  • Αύριο (15/3/2024) λήγει η δυνατότητα συμμετοχής των επενδυτών στο Α/Κ της Eurobank, GF Target Maturity VII Ομολογιακό, το οποίο έχει πενταετή διάρκεια, λήγει στις 31/3/2029 και για το πρώτο έτος εκτιμάται ότι θα διανείμει «μέρισμα» της τάξεως του 3%.
  • Έως τις 29 Μαρτίου υπάρχει δυνατότητα εγγραφής στο Α/Κ Πειραιώς Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2029 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό, το οποίο λήγει στις 28/2/2029.
  • Έως τις 12 Απριλίου έχουν τη χρονική δυνατότητα οι επενδυτές να τοποθετηθούν στο Α/Κ Δήλος Extra Income ΙΙΙ, διάρκειας 24 μηνών, που διατίθεται μέσω του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας.
Να σημειωθεί πως μέσα στο 2024 αντίστοιχα προϊόντα έτρεξαν τόσο από την Alpha Bank όσο και από την Optima Bank σε συνεργασία με θυγατρικές τους ΑΕΔΑΚ. Παράγοντες του κλάδου μιλώντας στο Euro2day.gr εκτιμούν ότι το λανσάρισμα τέτοιων προϊόντων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, τόσο από τις ίδιες όσο και από τις άλλες τράπεζες (π.χ. Attica Bank).

«Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι στο τέλος πρώτου φετινού διμήνου-τριμήνου θα είχαμε την ολοκλήρωση των Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, πλην όμως αυτό βασιζόταν στην πρόβλεψη ότι η FED θα είχε ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο τις μειώσεις στα αμερικανικά επιτόκια. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και σε ό,τι αφορά την Ευρώπη οι αναλυτές ποντάρουν αυτή την περίοδο στο ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο. Άρα, μέχρι τότε υπάρχουν χρονικά περιθώρια και για άλλες εκδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν σχέδια για κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, όσο τα επιτόκια παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα τόσο οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων θα μπορούν να βρίσκουν εταιρικά και κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, τα οποία συνοδεύονται από σαφώς ικανοποιητικά yields σε σχέση με τα τρέχοντα τραπεζικά επιτόκια και ακόμη πιο ανταγωνιστικά σε σύγκριση με τα μελλοντικά προσφερόμενα επιτόκια, όπως αυτά θα προσφέρονται από τις τράπεζες μετά τις κινήσεις αποκλιμάκωσης του κόστους του χρήματος από FED και ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v