Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακλόγλου: Περίπου 350.000 νέοι έχουν ασφαλιστεί έως σήμερα στο ΤΕΚΑ

Για τον κατώτατο μισθό, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, τώρα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ και θα αυξηθεί πάνω από 800 ευρώ, ενώ η αύξησή του θα συμπαρασύρει προς τα πάνω αρκετά επιδόματα.

Τσακλόγλου: Περίπου 350.000 νέοι έχουν ασφαλιστεί έως σήμερα στο ΤΕΚΑ

Περίπου 350.000 νέοι, που απασχολούνται σε 140.000 εργοδότες, έχουν ασφαλιστεί έως σήμερα στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ενώ τα κεφάλαια, δηλαδή οι σωρευμένες εισφορές των ασφαλισμένων που διαχειρίζεται, αυτήν τη στιγμή, το Ταμείο είναι περίπου 110-120 εκατ. ευρώ.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο ERTnews και σημείωσε ότι, όταν το ΤΕΚΑ φτάσει στην πλήρη ωριμότητά του, θα διαχειρίζεται κεφάλαια τα οποία θα είναι περισσότερα από το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Όπως είπε, «η νομοθεσία, που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια, καλύπτει όλους όσοι έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και κόλλησαν το πρώτο τους ένσημο την τελευταία διετία και εφεξής. Η συμμετοχή στο ΤΕΚΑ είναι εθελοντική για όσα άτομα δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, όπως οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι, οι γιατροί, οι έμποροι και οι αγρότες και για όσα άτομα ήταν κάτω των 35 ετών, όταν ψηφίστηκε ο νόμος - δηλαδή πριν από δύο χρόνια - και έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Οι εισφορές των ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ επενδύονται από το νέο Ταμείο, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ασφαλισμένων. Όταν φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης, η σύνταξη καθορίζεται από το ύψος των εισφορών, που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος και την απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων του».

Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι, τώρα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ και θα αυξηθεί πάνω από 800 ευρώ, ενώ η αύξησή του θα συμπαρασύρει προς τα πάνω αρκετά επιδόματα.

Σε ερώτηση σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Από εκεί που, πριν από λίγα χρόνια, είχαμε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμες, εκκρεμείς κύριες συντάξεις, σήμερα οι συντάξεις είναι κάτω από 23.000 και, μέσα σε αυτές, περιλαμβάνονται και αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την απονομή της κύριας σύνταξης είναι λίγο πάνω από τις 60 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Επίσης, ο μέσος χρόνος απονομής των εκκρεμών συντάξεων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 2-3 χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v