Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη

Ελαφρώς χαμηλότερος σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, αλλά υψηλότερος από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στο 2,6% επιβεβαιώνεται η άνοδος των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη.

Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη

Κατά 3,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας τον Φεβρουάριο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat. Η πρώτη εκτίμησή της έκανε λόγο για ετήσια άνοδο κατά 3,2%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 2,9%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,6% τον Φεβρουάριο, από 2,8% τον Ιανουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν 8,5%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,8% τον Φεβρουάριο, από 3,1% τον Ιανουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,9%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία, τη Δανία (και οι δύο 0,6%) και την Ιταλία (0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (7,1%), την Κροατία (4,8%) και την Εσθονία (4,4%). Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε πέντε και αυξήθηκε σε δύο.

Τον Φεβρουάριο, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,73 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,79 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,42 π.μ.) και την ενέργεια (-0,36 π.μ.).

Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιβεβαιώθηκε στην ετήσια μέτρηση του 3,1% για την ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v