Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Airbnb: Στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς της Ανοιξης η Αθήνα

Μεταξύ των 10 πλέον δημοφιλών προορισμών η πρωτεύουσα, με άνοδο της ζήτησης που φτάνει το 30%. Ισχυρή παραμένει η ανάπτυξη της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Airbnb: Στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς της Ανοιξης η Αθήνα

Μία θέση ανάμεσα στους 10 κορυφαίους προορισμούς στους οποίους προτίθενται να ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι μέσα στην άνοιξη καταλαμβάνει η Αθήνα, με τη ζήτηση να υπερβαίνει το 30% σε ετήσια βάση.

Σε πρωταγωνιστές, ωστόσο, στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων αναδεικνύονται δημοφιλείς προορισμοί σε Ιταλία και Ισπανία, με την Μπολόνια να καταγράφει άνοδο 63% σε σχέση με το 2023 και τη Σεβίλλη στην Ισπανία να έπεται με αύξηση της ζήτησης κατά 47% σε ετήσια βάση.

Στις πρώτες θέσεις περιλαμβάνονται επίσης πόλεις της ανατολικής Ευρώπης. Η Μπούντβα στο Μαυροβούνιο και το Βουκουρέστι στη Ρουμανία καταγράφουν έντονα ανοδική τάση, στο συν 41% και στο συν 40% σε ετήσια βάση αντίστοιχα. Ακολουθούν το Βελιγράδι, το Μιλάνο και στην έβδομη θέση η ελληνική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας AirDNA.

Ισχυρός παραμένει ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων και για τους επόμενους 6 μήνες, με την τρέχουσα ζήτηση να αυξάνεται κατά 16,9% σε ετήσια βάση. Και μπορεί η ζήτηση για τον Απρίλιο να μην καταγράφει μεγάλη άνοδο λόγω του εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών τον Μάρτιο, έναντι του Απριλίου ως είθισται, ωστόσο, για τον Μάιο ο ρυθμός ζήτησης καταγράφει άνοδο κατά 28% σε ετήσια βάση, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες, το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου παρατηρείται επί του παρόντος αύξηση 20% σε ετήσια βάση, πάντα ως προς τη ζήτηση.

Η εικόνα του Φεβρουαρίου

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των καταλυμάτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, τον Φεβρουάριο η Ελλάδα κατέγραψε πτώση τόσο σε επίπεδο ζήτησης όσο και σε επίπεδο πληρότητας, τερματίζοντας στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 20 κορυφαίων υπό εξέταση ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Ελλάδα, Νορβηγία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Κροατία, Δανία, Τσεχία).

Πιο αναλυτικά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η πληρότητα αυξήθηκε τον Φεβρουάριο σε 12 από τις 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκές χώρες. Αντίστοιχα, οι 18 από τις 20 χώρες παρουσίασαν διψήφια αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση, με τους προορισμούς που έχουν πιο θερμό κλίμα να οδηγούν την αύξηση της πληρότητας.

Στην Ισπανία, η αύξηση της ζήτησης κατά 30% ετησίως ώθησε την πληρότητα σε ένα εντυπωσιακό συν 10% ετησίως. Στην Ιταλία, η ζήτηση αυξήθηκε 17% σε ετήσια βάση ενώ η προσφορά αυξήθηκε μόλις σε ποσοστό 13,2%, οδηγώντας σε αύξηση πληρότητας 3,4% σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σημαντική αύξηση της ζήτησης, ωστόσο, σημείωσαν και προορισμοί με πιο ψυχρό κλίμα. Η ζήτηση στη Νορβηγία αυξήθηκε κατά 56,3% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Σουηδία διαμορφώθηκε στο 38,8%.

Βέβαια, στις δύο αυτές χώρες, η ζήτηση τους τελευταίους δύο μήνες κατάφερε να ξεπεράσει την προσφορά και να δώσει ώθηση στην πληρότητα. Συγκεκριμένα, η πληρότητα αυξήθηκε 7,4% σε ετήσια βάση στη Νορβηγία και στο 3,9% στη Σουηδία.

Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, παρουσίασε επιβράδυνση. Ετσι, η χώρα μας βρέθηκε στο μείον 10,2%, η Ιρλανδία στο μείον 3,9% και η Πολωνία στο μείον 3,8%. Και οι 3 χώρες παρουσίασαν μείωση πληρότητας άνω του 3%, καθώς η αύξηση της προσφοράς σε ετήσια βάση σε κάθε χώρα υπερέβη κατά πολύ την αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v