Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Παράσχης (ΔΑΑ): Οι ιδιωτικές υποδομές δεν στηρίζονται από τις δημόσιες

«Δεν παύει να είναι γεγονός για τον τουρισμό ότι το 90% παράγεται σε 5 μήνες και σε 5 περιφέρειες της χώρας. Αυτό είναι εύλογο ότι δημιουργεί πίεση στις υποδομές», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και CEO του Διεθνούς Αερολιμένας Αθηνών.

Γ. Παράσχης (ΔΑΑ): Οι ιδιωτικές υποδομές δεν στηρίζονται από τις δημόσιες

Τη σημασία των υποδομών στην κατεύθυνση ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού ανέδειξε στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., Γιάννης Παράσχης.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ εστίασε στο στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονήσει ο Σύνδεσμος με στόχο αφενός την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη διάχυση του οφέλους σε περισσότερες περιφέρειες και αφετέρου την επίτευξη εσόδων 27 δισ. ευρώ και την άφιξη 50 εκατ. τουριστών μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου έχουν συμπεριληφθεί και προτάσεις για υποδομές ανά την Ελλάδα που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό. «Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι όσον αφορά ειδικά το προϊόν των εκθέσεων και συνεδρίων η Αθήνα δεν έχει συνεδριακό κέντρο, κάτι που δε νοείται για μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Επίσης, το λιμάνι της Σαντορίνης δεν ανταποκρίνεται στο κομμάτι της κρουαζιέρας και λόγω των ελλείψεων υποδομών δημιουργείται ένα αφήγημα υπερ-τουρισμού.

Ζήτημα υπάρχει και στο μέτωπο του οδικού τουρισμού, ο οποίος δεν πηγαίνει τόσο καλά και μέρος αυτού του προβλήματος είναι η κατάσταση στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας. Αλλά και μια σειρά από μεγάλα έργα ευρύτερης ωφέλειας, όπως είναι ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη ή η διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα, ενσωματώνονται στο στρατηγικό σχέδιο του ΣΕΤΕ. Έχουμε πολύ σημαντικές ιδιωτικές υποδομές που δυστυχώς δεν στηρίζονται από τον αντίστοιχο βηματισμό όσον αφορά τις δημόσιες υποδομές», τόνισε, μεταξύ άλλων ο Γ. Παράσχης.

«Δεν παύει να είναι γεγονός για τον τουρισμό ότι το 90% παράγεται σε 5 μήνες και σε 5 περιφέρειες της χώρας. Αυτό είναι εύλογο ότι δημιουργεί πίεση στις υποδομές. Γι’ αυτό και από τους δείκτες αφίξεων και εσόδων θα πρέπει να μιλάμε με όρους βιωσιμότητας, αποτυπώματος ενέργειας κ.λπ.», προσέθεσε.

Ο Γ. Παράσχης αναφέρθηκε και στη συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στην ελληνική οικονομία και στην υψηλή ανθεκτικότητα που επέδειξε κατά την πανδημία.

«Ο τουριστικός κλάδος είναι η βαριά βιομηχανία, αν συνυπολογιστεί ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί και οι επενδύσεις έναντι του 2019, φτάνοντας το 2023 τα 5,1 δισ. ευρώ», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Παράσχης. Τόνισε, δε, ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό brand και ότι η Ελλάδα να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού ταχύτερα από άλλες χώρες.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ έδωσε επίσης έμφαση στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στον κλάδο, εστιάζοντας στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν πέρυσι τον Έβρο, τη Θεσσαλία και τη Ρόδο.

«Ο τουριστικός τομέας καλείται να συμβάλει, ως ίσως ο μοναδικός κλάδος, με το νέο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Νομίζω πως αυτό είναι χαρακτηριστικό και θα πρέπει να κοιτάξουμε και το θέμα της ανταγωνιστικότητας του κλάδου», είπε χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ

Σε ιστορικά υψηλά, 28,5 δισ. ευρώ και 13% του ΑΕΠ μεταφράζεται η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023, όπως προκύπτει από τα στοιχεία προέρχονται της τελευταίας μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τη «Συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023».

Το 2022 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 23,9 δισ. ευρώ και 11,6% του ΑΕΠ και το 2019 23,1 δισ. ευρώ και 12,6% του ΑΕΠ.

Αν συνυπολογιστεί, δε, και η έμμεση συνεισφορά του τομέα μέσω πολλαπλασιαστών, το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει περίπου στο 30%. Η τουριστική δραστηριότητα παραμένει κατά κύριο λόγο εξαγωγική, αφού το 82,7% των εισπράξεων προέρχεται από τον εισερχόμενο τουρισμό. Περαιτέρω, ο τομέας συνέβαλε άμεσα στην αιχμή, στο γ’ τρίμηνο του 2023, στο 16,4% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) σε ποσοστό περίπου 40%, συντείνοντας στη μείωση της ανεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v