Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πληθωρισμός σε Γαλλία-Ιταλία φέρνει την ΕΚΤ πιο κοντά σε μείωση επιτοκίων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται στοιχεία για την ευρωζώνη. Πώς τιμολογούν οι παίκτες στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου τα μηνύματα για τη νομισματική πολιτική.

Ο πληθωρισμός σε Γαλλία-Ιταλία φέρνει την ΕΚΤ πιο κοντά σε μείωση επιτοκίων

Νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, μετά τη Γερμανία, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των οικονομολόγων και των αγορών, σχετικά με τις κινήσεις νομισματικής πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα.

Υποχώρησε κάτω από το 3% ο πληθωρισμός στη Γαλλία, για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια, ενώ μικρή επιτάχυνση, κάτω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ιταλία, στοιχεία που σύμφωνα με αναλυτές ενισχύουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στη Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έτρεξε με ρυθμό ανόδου 2,4% σε σχέση με πέρυσι τον Μάρτιο, όταν ήταν στο 3,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee. Η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 2,8% σε έρευνα του Bloomberg.

Στην Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, ο πληθωρισμός είχε ήδη πέσει κάτω από το 2% τον Οκτώβριο. Τα νέα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου στο 1,3% από 0,8% που σημείωσε τον Φεβρουάριο, αλλά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,5%.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται στοιχεία για την ευρωζώνη και εκτιμάται ότι θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός θα κόψει ελαφρώς ταχύτητα στο 2,5%. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Γαλλία, το μοντέλο nowcast του Bloomberg Economics δείχνει πιθανότητα ο πληθωρισμός να υποχωρήσει ακόμα και στο 2,3%.

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, οι περισσότεροι στη Φρανκφούρτη υποστηρίζουν τα λεγόμενα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο. Οι αγορές τιμολογούν σχεδόν πλέον με συντριπτική πλειοψηφία τη μείωση επιτοκίων στο 3,75% από 4% στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v