Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τέσσερις φορές τα επιτόκια φέτος

«Ορισμένοι συνάδελφοι είναι πιο επιφυλακτικοί και πιστεύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι πιο μέτριες», επισημαίνει. Υπέρ της μείωσης τα στοιχεία του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ιταλία.

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τέσσερις φορές τα επιτόκια φέτος

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνει ότι είναι εφικτές τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2024, που θα ρίξουν συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους τα επιτόκια της ΕΚΤ.

«Εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις μας για τον Μάρτιο και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μειώσεις στα βασικά επιτόκια από την ΕΚΤ», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής. εφημερίδα.

«Προσωπικά πιστεύω ότι η μείωση των επιτοκίων κατά τέσσερις φορές φέτος και κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, είναι δυνατή», είπε.

Οι απόψεις του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ανήκει στα λεγόμενα «περιστέρια», δεν απηχούν πλήρως μέχρι στιγμής άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σημειώνει το Bloomberg. «Αυτή δεν είναι ακόμη μια ενιαία άποψη», είπε ο Γ. Στουρνάρας. «Ορισμένοι συνάδελφοι είναι πιο επιφυλακτικοί και πιστεύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι πιο μέτριες».

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γαλλία και την Ιταλία υποστήριξαν το επιχείρημα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα. Καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή βυθίζεται πιο κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν το μήνυμα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο.

«Οι διαφορές απόψεων εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι πολύ μικρότερες από την εικόνα στα μέσα ενημέρωσης», είπε στο Πρώτο Θέμα ο Γ. Στουρνάρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v