Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντονισμένες κινήσεις Ελλάδας-Σλοβενίας για την ΚΑΠ

Κοινό μέτωπο στη συνάντηση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη και της υπ. Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας, M. Čalušić. Τι συζήτησαν στη Λιουμπλιάνα για πόρους που σχετίζονται με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Συντονισμένες κινήσεις Ελλάδας-Σλοβενίας για την ΚΑΠ

Τον συντονισμό των κινήσεων Ελλάδας - Σλοβενίας για την πραγματοποίηση των αναγκαίων αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) συμφώνησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης (φωτ.) και η υπουργός Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας, Mateja Čalušić, σε συνάντηση που είχαν στη Λιουμπλιάνα.

Οι δυο χώρες υποστηρίζουν και προωθούν τη πρόταση σύμφωνα με την οποία κάθε Κράτος - Μέλος θα μπορεί να δεσμεύει το 2% των πόρων της ΚΑΠ που του αναλογεί, για να λαμβάνει μέτρα για τη αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

«Τα 450 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό δεν επαρκούν για τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά στις λοιπές αλλαγές στην ΚΑΠ, Ελλάδα και Σλοβενία συμφωνούν ως προς τη μεταφορά κονδυλίων από Πυλώνα σε Πυλώνα και από έτος σε έτος για να δίνεται η δυνατότητα της μέγιστης δυνατής απορρόφησης σε κάθε Κράτος - Μέλος, διαφορετικά, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κανείς από τα 27 κράτη της Ε.Ε. δεν θα καταφέρει να απορροφήσει το σύνολο των πόρων που του αναλογούν.

Παράλληλα, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρέπει να διέπονται από ευελιξία και να λαμβάνονται ταχύτατα, για να είναι αποτελεσματικές και να επιτυγχάνουν το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών.

Μεταξύ άλλων, κοινή θέση και των δυο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, είναι ότι σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μειωθεί το διοικητικό βάρος που πέφτει στις «πλάτες» των παραγωγών με τη νέα ΚΑΠ, ώστε να μπορέσει να γίνει πιο λειτουργική και πιο δίκαιη.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης εκτίμησε ότι τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την εφαρμογή των αλλαγών στην ΚΑΠ ως «οριακά», προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες να ανακουφιστούν από τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v