Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών, κοστίζουν 400 εκατ.

Στο πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου που θα καταδικασθεί για συμμετοχή ή συνέργεια σε ρευματοκλοπή.

Το σχέδιο αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών, κοστίζουν 400 εκατ.

Οι ρευματοκλοπές ανέρχονται περίπου στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώνει περίπου 13.000 ρευματοκλοπές ετησίως και από τις οποίες ζημιώνονται οι συνεπείς καταναλωτές.

Το 50% των περιπτώσεων αφορούν σε ρευματοκλοπές αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500 - 10.000 ευρώ και 25% άνω των 10.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως η πλειονότητα των ρευματοκλοπών πραγματοποιείται από επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί και από στελέχη της αγοράς.

Πρόθεση του υπουργείου, πέρα των αλλαγών που προωθεί μέσω του πολυνομοσχεδίου, είναι να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο. Μέχρι τώρα προβλέπεται είτε η επιβολή χρηματικής ποινής είτε η ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, εξετάζεται να μπορούν να επιβληθούν και οι δύο ποινές. «Στόχος είναι να έχουμε περισσότερους ελέγχους και πιο αυστηρές ποινές», επισημαίνουν. Πλέον κάθε αλλαγή φυσικού προσώπου σε μια επιχείρηση θα προϋποθέτει νέα υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη από αδειούχο ηλεκτρολόγο.

Στο πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου, εάν ύστερα από αμετάκλητη απόφαση, καταδικασθεί για συμμετοχή ή συνέργεια σε ρευματοκλοπή.

Σύμφωνα με την ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης, ορίζεται ότι «σε περίπτωση αλλαγής χρήστη - καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματικής χρήσης, ο νέος χρήστης οφείλει να προσκομίσει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης, με στόχο την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και τον περιορισμό των ρευματοκλοπών.

Η εν λόγω ρύθμιση αποσκοπεί αφενός στο να δημιουργήσει έναν πρόσθετο μηχανισμό εντοπισμού ρευματοκλοπών και δη στις παροχές με επαγγελματική χρήση, αφετέρου στο να θέσει ένα αυστηρό πλαίσιο προκειμένου να αποτραπεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η συμμετοχή καθ' οιονδήποτε τρόπο αδειούχων ηλεκτρολόγων εγκαταστατών στην τέλεση ρευματοκλοπών, διά της πρόβλεψης ακόμη και αφαίρεσης της οικείας επαγγελματικής αδείας».

Το υπουργείο Ενέργειας εκτιμά πως από τη μια πλευρά η μέτρηση των ρολογιών κάθε μήνα και οι συστηματικοί έλεγχοι από την άλλη θα αποτρέψουν το φαινόμενο, το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v