Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραγωγοί φωτοβολταϊκών: 8+1 προτάσεις απέναντι στις περικοπές στο δίκτυο

το ΔΣ της ΠΟΣΠΗΕΦ συναντήθηκε διαδοχικά με τον CEO του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο, τον Αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Ιωάννη Μάργαρη, τον Αντιπρόεδρο κλάδου ενέργειας της ΡΑΑΕΥ Δημήτρη Φούρλαρη και τον Γ.Γ. Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη.

Παραγωγοί φωτοβολταϊκών: 8+1 προτάσεις απέναντι στις περικοπές στο δίκτυο

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε το ΔΣ της ΠΟΣΠΗΕΦ την Παρασκευή 5/4/2024, προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά θέματα όπως οι περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα το ΔΣ της ΠΟΣΠΗΕΦ συναντήθηκε διαδοχικά με τον Διευθύνων Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιο Μάνο, τον Αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννη Μάργαρη, τον Αντιπρόεδρο του κλάδου ενέργειας της ΡΑΑΕΥ κ. Δημήτρη Φούρλαρη και τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας του ΥΠΕΝ κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη.

Το ΔΣ της ΠΟΣΠΗΕΦ παρουσίασε στις διοικήσεις των παραπάνω φορέων τις προτάσεις της προκειμένου να μετριαστεί το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τις περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας Φ/Β Σταθμών που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς ο τελευταίος δεν έχει τεχνικά τη δυνατότητα να περιορίσει την έγχυση των Φ/Β Σταθμών, με αποτέλεσμα να περικόπτει τελείως κάποιους λίγους Φ/Β Σταθμούς όπου έχει εγκαταστήσει τηλεχειριζόμενους διακόπτες απομόνωσης και μάλιστα χωρίς να ελέγχεται το κριτήριο της προτεραιότητας έγχυσης στο δίκτυο. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα, τις όποιες περικοπές να τις υφίστανται συνεχώς οι ίδιοι ΦΒ Σταθμοί, πολλοί από τους οποίους εξαιρούνται από τις περικοπές σύμφωνα με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, κάτι που είναι προφανώς παράνομο και άδικο.

Σε αυτό το πλαίσιο, και μέχρις ότου είναι έτοιμος ο ΔΕΔΔΗΕ να υποστηρίξει τεχνικά τους περιορισμούς έγχυσης με τρόπο νόμιμο και δίκαιο για όλους τους Φ/Β Σταθμούς του δικτύου του, η ΠΟΣΠΗΕΦ ζήτησε να εξαιρεθεί το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ από τους περιορισμού έγχυσης. Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία έκτακτου μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ του δικτύου του ΑΔΜΗΕ που υφίστανται υπερβολικούς περιορισμούς έγχυσης λόγω της μη συμμετοχής των ΑΠΕ του δικτύου του ΔΕΔΔΔΗΕ στους περιορισμούς αυτούς.

Παράλληλα, η ΠΟΣΠΗΕΦ πρότεινε στους φορείς με τους οποίου συναντήθηκε μία δέσμη μέτρων, που έχει ως στόχο την αύξηση της ζήτησης τις μεσημεριανές ώρες προκειμένου να μετριαστεί το φαινόμενο των περιορισμών έγχυσης.

Συγκεκριμένα η ΠΟΣΠΗΕΦ πρότεινε:

  1. Μη επιβολή περικοπών στους Φ/Β σταθμούς του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και δημιουργία Μηχανισμού Στήριξης για τους Φ/Β Σταθμούς που περικόπτονται με τη συμμετοχή όλων των τεχνολογιών .
  2. Τη χορήγησης οριστικών προσφορών σύνδεσης από τους Διαχειριστές σε έργα ΑΠΕ μόνο με ταυτόχρονη χορήγηση αντίστοιχων όρων σύνδεσης σε έργα αποθήκευσης προκειμένου να μην ενταθεί περαιτέρω το φαινόμενο των περιορισμών έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας.
  3. Διαφάνεια στις εντολές περιορισμού έγχυσης που δίνονται από τον ΑΔΜΗΕ.
  4. Άμεση εφαρμογή διζωνικής τιμολόγησης με χαμηλή χρέωση τις μεσημεριανές ώρες. Προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτησης τις μεσημεριανές ώρες.
  5. Άμεση τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης 12ης Αυγούστου 2022, προκειμένου να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα για προσφορά όρων σύνδεσης στα έργα Αποθήκευσης, χωρίς καμία επιδότηση και χωρίς διενέργεια διαγωνισμών, αλλά με συμμετοχή τους στην ελεύθερη αγορά.
  6. Υλοποίηση της πρότασης ΠΟΣΠΗΕΦ για τοποθέτηση συστημάτων αποθήκευσης behind the meter σε υφιστάμενους εξαιρούμενους Φ/Β Σταθμούς.
  7. Άμεση δημιουργία πλαισίου για αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης με κατάθεση αιτημάτων στο ΔΕΔΔΗΕ.
  8. Να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές μέσης τάσης (επιδότηση) για τοποθέτηση μονάδων αποθήκευσης στις παροχές τους, οι οποίες θα απορροφούν ηλεκτρική ενέργεια τις ώρες αιχμής, η οποία και θα καταναλώνεται αργότερα.
  9. Να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές χαμηλής τάσης για τοποθέτηση μικρών μονάδων αποθήκευσης, οι οποίες θα είναι προγραμματισμένες να απορροφούν ηλεκτρική ενέργεια τις ώρες αιχμής και να καταναλώνεται αυτή η ενέργεια τις υπόλοιπες ώρες.

Όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι οι παραπάνω προτάσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να εφαρμοστούν και να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για επιβολή περιορισμών έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η ΠΟΣΠΗΕΦ συμφώνησε με το ΔΕΔΔΗΕ να προτείνει Φ/Β Σταθμούς στους οποίους μπορεί ο ΔΕΔΔΗΕ να εφαρμόσει πιλοτικά συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου των Φ/Β Σταθμών αναφορικά με την έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος προσαρμογής του ΔΕΔΔΗΕ στις ανάγκες ελέγχου και σύγχρονης λειτουργίας του δικτύου του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v