Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεγράφη η σύμβαση για τη μελέτη - κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου στην Κω

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Κω, συνολικής επιφάνειας 1.557 τ.μ., το οποίο προβλέπεται να στεγάσει το Πρωτοδικείο, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Ειρηνοδικείο και το Δικαστήριο Ανηλίκων.

Υπεγράφη η σύμβαση για τη μελέτη - κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου στην Κω

«Με την υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη και την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Κω, κάνουμε ένα ακόμη βήμα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Δικαιοσύνης», δήλωσε, σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Μελέτη – Κατασκευή Νέου Δικαστικού Μεγάρου Κω».

Στην τελετή υπογραφής ανάμεσα στην «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και την ανάδοχο εταιρία «Καμελίδης A.T.E.», που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρέστησαν, επίσης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Παππάς, οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κόνσολας, Τσαμπίκα Ιατρίδη και Βασίλης Υψηλάντης, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.) Τιμολέων Κατσίπος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. Αθανάσιος Γιάνναρης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω Μανώλης Χατζηάμαλλος.

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Κω, συνολικής επιφάνειας 1.557 τ.μ., το οποίο προβλέπεται να στεγάσει το Πρωτοδικείο, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Ειρηνοδικείο και το Δικαστήριο Ανηλίκων.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Με την υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη και την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Κω, κάνουμε ένα ακόμη βήμα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα αποδεικνύουμε ότι η κατασκευή, η συντήρηση και η αναβάθμιση δημόσιων κτιριακών υποδομών, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με μοχλό την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές, ώστε οι δημόσιοι λειτουργοί να έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους, με προσδοκώμενο αποτέλεσμα τις καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι περιορίζουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιριακού δυναμικού και τις ενεργειακές του ανάγκες.

Γι’ αυτό χτίζουμε νέα σχολεία και νοσοκομεία, δικαστικά, αστυνομικά μέγαρα και πυροσβεστικούς σταθμούς, και αναβαθμίζουμε ενεργειακά κτίρια της Δημόσιας Διοίκησης.

Η σύμβαση που υπογράφουμε, σήμερα, αφορά στη μελέτη και κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου της Κω, με συμβατικό τίμημα περίπου 3,3 εκατ. ευρώ και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα δύο έτη.

Το κτίριο θα έχει συνολική επιφάνεια 1.557 τ.μ. και θα αναπτυχθεί σε δυο επίπεδα.

Οι υπηρεσίες που πρόκειται να στεγάσει το υπό ανέγερση Δικαστικό Μέγαρο είναι το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Ειρηνοδικείο και το Δικαστήριο Ανηλίκων.

Οι Κτιριακές Υποδομές, με το έργο τους, προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Υπενθυμίζω ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 55 έργα, σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 175 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το 2023 ολοκληρώθηκαν 54 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 45 εκατ. ευρώ, ενώ στο προγραμματισμό της περιόδου 2024 – 2027, στον οποίο περιλαμβάνεται και το Δικαστικό Μέγαρο της Κω, έχουν ενταχθεί έργα προϋπολογισμού 825 εκατ. ευρώ.

Έτσι, μαζί με τα έργα που ήδη υλοποιούνται, το σύνολο των παρεμβάσεων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ!

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι το έργο που υλοποιείται από τις Κτιριακές Υποδομές μεταμορφώνει το κτιριακό δυναμικό των δημόσιων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατευθύνει αυτή την εθνική προσπάθεια σήμερα, το αποτέλεσμα της οποίας θα καρπωθούν οι πολίτες αύριο».

Ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, τόνισε:

«Όταν επισκέφθηκα την Κω κανείς δεν πίστευε ότι αυτό το έργο πρόκειται να γίνει, γιατί έχουμε συνηθίσει να λέμε πράγματα ως προθέσεις, αλλά πέσαμε στην Κυβέρνηση που τα κάνει. Αυτή ήταν η μεγάλη διαφορά. Θέλαμε να κάνουμε το έργο και το έργο έπρεπε να γίνει. Άρα, από εκεί και πέρα όλα ήταν πολύ εύκολα. Είχαμε ως σύμμαχο και τον Δήμαρχο. Το πολύ ωραίο αυτό οικόπεδο είναι σε στρατηγική θέση στην αγορά. Έτσι, λοιπόν, καταλήξαμε στην έγκριση της πίστωσης, με την πραγματικά άριστη συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές και έχουμε φτάσει σε αυτό το επιτυχές, σήμερα, αποτέλεσμα. Φέτος, έχουμε έναν προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων ευρώ, τα 55 εκατομμύρια ευρώ είναι ήδη κλειδωμένα. Αυτή είναι και η μικρή μαγεία αυτού του μικρού οργανισμού, του ΤΑΧΔΙΚ, που παράγει έργο, πάντα με τις οδηγίες των Υπουργών, του Κώστα Τσιάρα που το ξεκίνησε, του Γιώργου Φλωρίδη, που το συνεχίζει σήμερα, του Γιάννη Μπούγα, οι οποίοι πράγματι συμπαραστάθηκαν σε όλες αυτές τις εργώδεις προσπάθειες.

Είναι μία σειρά από κτίρια, όπως είπε πολύ σωστά και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Έχουμε τόσα δικαστικά κτίρια στην Ελλάδα, 7 τον αριθμό, τα οποία θα γίνουν εξαρχής μέσα από τα ΣΔΙΤ και έχουμε το εμβληματικό κτίριο του Πειραιά, που θα φτάσει τα 37.000 τ.μ., το οποίο ήδη βρίσκεται στην εκσκαφή. Συγχρηματοδοτούμενο έργο από τον κρατικό προϋπολογισμό και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Είμαι πολύ ευτυχισμένος που θα μου δοθεί η ευκαιρία πηγαίνοντας μετά από δύο χρόνια στην Κω να μπαίνω στο νέο δικαστικό μέγαρο».

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε» Τιμολέων Κατσίπος, τόνισε:

«Η εταιρεία μας ‘‘Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.’’ εξακολουθεί με αμείωτο ρυθμό να υλοποιεί σπουδαία έργα, με γνώμονα πάντα τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Σήμερα υπογράφουμε τη σύμβαση για το έργο ‘‘Μελέτη – κατασκευή Νέου Δικαστικού Μεγάρου Κω’’, πρόκειται για ένα έργο καθοριστικό για την τοπική κοινωνία. Η σπουδαιότητά του είναι τεράστια, καθώς αφορά την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών όλων των Δικαστικών Υπηρεσιών της Κω, ενώ θα δημιουργηθούν επίσης χώρος αναμονής – πλατεία και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων 25 θέσεων.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΤΑΧΔΙΚ και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των 3.500.000 ευρώ.

Στη φάση της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης εκπονήθηκε η Προμελέτη του έργου από τους Μηχανικούς της Διεύθυνσης Μελετών της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ενώ διενεργήθηκε γεωτεχνική έρευνα – μελέτη με μέριμνα και δαπάνη του Δήμου Κω.

Δίπλα σε κάθε μας προσπάθεια βρίσκεται πάντα η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έτοιμη να συνδράμει και να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τον σκοπό της εταιρείας μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» Αθανάσιος Γιάνναρης σημείωσε:

«Σήμερα είναι μία πραγματικά σημαντική ημέρα. Υπογράψαμε τη σύμβαση για το έργο ‘‘Μελέτη – Κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου Κω’’.

Ένα από τα βασικά μελήματα της ‘‘Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.’’ παραμένει η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Είμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο και είμαστε αποφασισμένοι να επιτελέσουμε στο ακέραιο το χρέος μας, ώστε να εξασφαλίζουμε σύγχρονες και μη ενεργοβόρες υποδομές.

Οι ακριτικές περιοχές και ειδικά η νησιωτική Ελλάδα βρίσκονται στην καρδιά μας και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας.

Είμαι βέβαιος ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου, η δικαιοσύνη στην Κω θα επιτελεί το λειτούργημά της σε πολύ καλύτερες συνθήκες, βελτιώνοντας και την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v