Χατζηδάκης: «Πακέτο» μέτρων 870 εκατ. στον επόμενο προϋπολογισμό

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι και του χρόνου 2,1% του ΑΕΠ, τόνισε ο υπουργός. Ερχεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Προειδοποίηση για τις χρεώσεις των POS.

Χατζηδάκης: «Πακέτο» μέτρων 870 εκατ. στον επόμενο προϋπολογισμό

Πακέτο μέτρων 870 εκατ. ευρώ θα ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2025, όπως ανακοίνωσε σήμερα από το Φόρουμ των Δελφών ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι και του χρόνου 2,1% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για μέτρα τα οποία έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος , η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, η νέα αύξηση των συντάξεων, η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις οικοδομές και η καθιέρωση μόνιμης επιστροφής ΕΦΚ στους αγρότες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, το επόμενο έτος θα εφαρμοστεί νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% με κόστος 215 εκατ. ευρώ, θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος μετά τη φετινή μείωση κατά 50% με κόστος 120 εκατ. ευρώ, θα καθιερωθεί μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες με κόστος 100 εκατ. ευρώ, η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές με κόστος 15 εκατ. ευρώ, η αύξηση των συντάξεων με βάση τις επιδόσεις ανάπτυξης και πληθωρισμού με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Ο ΥΠΕΘΟ επέμεινε στην ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης και συνδυάζοντας τη βούληση της κυβέρνησης με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες τόνισε ότι «τα λεγόμενα υπερπλεονάσματα θα πρέπει να τα κρατάς για τις δύσκολες στιγμές».

«Έχουμε λογαριάσει ότι θα πιάσουμε τους στόχους μας, μετράμε συνέχεια κάνοντας μια συντηρητική διαχείριση και εκείνο που θέλουμε να κάνουμε, ακριβώς επειδή ζούμε σε ασταθές περιβάλλον, είναι να έχουμε στην άκρη περισσεύματα, ώστε στις δύσκολες στιγμές να στηρίζουμε τους ευάλωτους, όπως θα έκανε κάθε νοικοκύρης», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Στο μέτωπο των χρεώσεων προμηθειών για POS, ο ΥΠΕΘΟ προειδοποίησε όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες ότι εάν δεν μειωθούν οι χρεώσεις σε μικρής αξίας συναλλαγές, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να νομοθετήσει.

Είχε προηγηθεί προτροπή του Κωστή Χατζηδάκη προς την αγορά να υιοθετήσει το σύστημα IRIS, το οποίο έχει χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση με τις πληρωμές μέσω καρτών για τους επαγγελματίες.

Αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο θα καταθέσει η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο στην Κομισιόν, ο ΥΠΕΘΟ ανακοίνωσε πως θα προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για τα επόμενα χρόνια, ενώ ερωτηθείς για τον πληθωρισμό που επιμένει, σημείωσε πως δεν υπάρχουν μαγικές γομολάστιχες, κάνουμε ό,τι μπορούμε και αναγνωρίζουμε ότι για την κοινωνία είναι το νούμερο ένα θέμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v