Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαλεξόπουλος: Οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη αποτρέπουν ξένες επενδύσεις

Πολλοί ξένοι επενδυτές δεν επενδύουν στην Ελλάδα υπό το φόβο ότι αν χρειαστεί δεν θα βρουν το δίκιο τους, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΕΒ. Συμπλήρωσε ότι γίνεται ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια να καινοτομούμε.

Παπαλεξόπουλος: Οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη αποτρέπουν ξένες επενδύσεις

Το βασικότερο πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη είναι η ταχύτητα, τόνισε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Σε ένα επιχειρηματικό κόσμο που τα πράγματα κινούνται γρήγορα αυτό δημιουργεί προβλήματα και κόστος, τόνισε. Αναφερόμενος σε έρευνα του ΣΕΒ τόνισε ότι η απονομή δικαιοσύνης και η πολυνομία είναι το τρίτο και τέταρτο σοβαρότερο πρόβλημα (τα δυο πρώτα ήταν φορολογικό πλαίσιο και ενεργειακό κόστος).

Η Moody’s αναφέρθηκε στο θέμα γιατί μίλησε με ξένους επενδυτές, όπως και εμείς, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΕΒ. Η καθυστέρηση είναι σήμερα το νούμερο ένα πρόβλημα στο να έρθουν ξένες επενδύσεις. Έχει μάλιστα γίνει ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθειά μας να καινοτομούμε, ένα κρίσιμο θέμα για τα επόμενα χρόνια, συμπλήρωσε.

Ερωτήθηκε αν η κριτική που διατυπώνεται για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, όπως πρόσφατα από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αποτρέπει ξένους από το να επενδύσουν στην Ελλάδα. Απάντησε ότι «υπάρχουν πολλοί, πέραν από τους Ελληνες επενδυτές, ξένοι επενδυτές οι οποίοι πράγματι δεν επενδύουν στην Ελλάδα προφασιζόμενοι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Καμιά φορά έχει σχέση με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καμιά φορά με το φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν το δίκιο τους αν χρειαστεί».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατέθεσε μια σειρά από ιδέες, όπως να υπάρξει ειδικό τμήμα για εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εμφαση έδωσε στο να προχωρήσει και το θέμα της διαιτησίας. Να υπάρξουν δηλαδή τρόποι εξωδικαστικής επίλυσης θεμάτων που ανακύπτουν. 

Επεσήμανε ότι κοστίζει πολύ η αλόγιστη προσφυγή στα ανώτατο στάδιο της Δικαιοσύνης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v