Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε δράσεις για την αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου

Τα ιλιγγιώδη ποσά στον παράνομο τζόγο αλλά και η ενασχόληση με το παράνομο δίκτυο των νέων από 17 ετών οδήγησε την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων στη διαμόρφωση ενός σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου.

Πέντε δράσεις για την αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου

Στις προτεραιότητες της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων μπαίνει η καταπολέμηση του παράνομου τζόγου που «ανθεί» στην χώρα μας περισσότερο από κάθε άλλη χώρα συμπαρασύροντας στα «δίχτυα» τους νέους από 17 ετών, όταν στο νόμιμο δίκτυο διαδικτύου μπορούν να παίξουν νέοι από 21 ετών και πάνω.

Με μία ολοκληρωμένη πρόταση προς το υπουργείο Οικονομικών η ΕΕΕΠ σχεδιάζει να αλλάξει την εικόνα της χώρας στα παίγνια περιορίζοντας το παράνομο δίκτυο που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που διενήργησε η Kapa Research για λογαριασμό της Επιτροπής, 900.000 περίπου Έλληνες, από την ηλικία των 17 ετών, παίζουν τυχερά παιχνίδια στα παράνομα δίκτυα.

Τα στελέχη της ΕΕΕΠ κάνουν λόγο για διογκούμενη απειλή καθώς τα παράνομα δίκτυα όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρους, αλλά κινούνται σε ένα ολόκληρο φάσμα παραοικονομίας.

Οι προτάσεις

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή προτείνει:

  • Την διαμόρφωση θεσμικά μίας Δομής που θα είναι επικεντρωμένη αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Το παράδειγμα της ΕΠΑΘΛΑ και η επιτυχία του είναι χαρακτηριστικά, αναφέρουν τα στελέχη της ΕΕΕΠ, τονίζοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει θεσμικά κατοχυρωμένος ένας οργανωμένος φορέας που να έχει επικεντρωθεί στον παράνομο τζόγο.
  • Τη μόνιμη συνεργασία με τους παρόχους, η οποία πρέπει να λάβει θεσμικό χαρακτήρα. Το φαινόμενο του παράνομου τζόγου έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις και διάχυση σε σχέση με τα στημένα παιχνίδια. Όπως επισημαίνουν σήμερα υπάρχει συνεργασία με τους νόμιμους παρόχους, αλλά είναι «ευκαιριακή» με την έννοια πως μόνο αν το ζητήσουν οι φορείς του δημοσίου θα βοηθήσουν και μόνο αν πιέσουν μπορεί να τους ακούσουν.
  • Τη διαμόρφωση μίας Δομής που θα είναι λειτουργική, μακροχρόνια βιώσιμη και επαρκώς ευέλικτη. «Συχνά θεσμοθετούνται δομές μη λειτουργικές, για λόγους εντυπώσεων ή με ανεπαρκείς πόρους» διευκρινίζουν.
  • Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της συγκεκριμένης Δομής που θα δημιουργηθεί. Αυτό θα γίνει όταν όσοι συμμετέχουν θα έχουν συμφέρον να εκτελούν το έργο ανεξάρτητα από τον πολιτικό κύκλο ή άλλες συγκυρίες και να ξέρουν ότι ελέγχονται για τα αποτελέσματα.
  • Τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης. Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής τα μέχρι σήμερα μέτρα αντιμετώπισης έχουν κυρίως «αποτρεπτικό διοικητικά» ή «διωκτικό» χαρακτήρα. Παράλληλα θα πρέπει να επικεντρωθούν και στο πεδίο της επικοινωνίας, γιατί σκοπός είναι να αποτρέπουν τους παίκτες να μετακινούνται στα παράνομα δίκτυα με συνεχείς εκστρατείες εκπαίδευσης κοινού.

«Η ΕΕΕΠ θα υποβάλλει ολοκληρωμένες προτάσεις και θα ζητήσει τη βοήθεια και τη συνεργασία άλλων φορέων του κράτους, της αγοράς και της κοινωνίας. Θεωρεί ότι αποτελεί καθήκον της, να κάνει ότι μπορεί για να περιοριστεί αυτή η «βόμβα» που εξελίσσεται ραγδαία κυρίως στο διαδικτυακό χώρο», καταλήγουν στελέχη της ΕΕΕΠ.

Η έρευνα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη μελέτη της Kapa Research που υλοποιήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων στα παράνομα δίκτυα στρέφονται οι νέοι από 17 ετών και πάνω οι οποίοι δεν μπορούν να παίξουν στους νόμιμους παρόχους, καθώς ο νόμος προβλέπει την συμμετοχή στα παίγνια των ατόμων που έχουν ολοκληρώσει 21ο έτος της ηλικίας τους.

Συνολικά το 2023 παίχτηκαν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον. Από αυτά το ένα δις ευρώ κατευθύνθηκε σε διαδικτυακά παιχνίδια και τα 700 εκατομμύρια ευρώ σε επίγεια παιχνίδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 900.000 Έλληνες δηλαδή σχεδόν 1 στους 10, έχει συμμετάσχει σε παράνομα τυχερά παιχνίδια, έστω και μια φορά τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα οι παίκτες στο παράνομο δίκτυο ξαναέπαιξαν το 47,55% των κερδών τους κατά μέσο όρο. Το μέσο ετήσιο ποσό που δαπανήθηκε ανά παίκτη ανέρχεται στο ποσό των 1.934 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v