Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέντρο «Ειδικών Δυνάμεων» για ελέγχους στήνεται στην Εφορία

Νέο μηχανισμό δημιουργεί η ΑΑΔΕ. Κεντρικός Θάλαμος Επιχειρήσεων για το νέο σώμα ελεγκτών που θα στελεχωθεί με εφοριακούς και τελωνειακούς. Στα όπλα και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Πόσοι έλεγχοι θα γίνουν.

Κέντρο «Ειδικών Δυνάμεων» για ελέγχους στήνεται στην Εφορία

Νέα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής επιστρατεύει η ΑΑΔΕ, προχωρώντας στη δημιουργία Κέντρου Ειδικών Δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών.

Το νέο Σώμα ελεγκτών θα απαρτίζεται από εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη και σε απευθείας σύνδεση με τον Κεντρικό Θάλαμο Επιχειρήσεων, ο οποίος εξασφαλίζει ήχο και εικόνα σε κάθε έλεγχο που διενεργείται ανά την επικράτεια.

Οι ελεγκτές πλέον έχουν τη δυνατότητα καταγραφής ήχου και εικόνας κατά τη διενέργεια ελέγχων, ενώ η διαδικασία επιβλέπεται κεντρικά από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων.

Με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη χρήση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, επιτυγχάνεται η καταγραφή των στόχων και η καλύτερη προετοιμασία του σχεδίου δράσης, η ασφαλής επικοινωνία μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ μέσω κεντρικού συστήματος επικοινωνίας, η απευθείας μετάδοση πληροφοριών με φωτογραφίες και βίντεο από τα σημεία ελέγχου, η ανάλυση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο και η ταυτόχρονη υποστήριξη των ελεγκτών με έγγραφα και με εικόνες από μη επανδρωμένα συστήματα (π.χ. drone).

Η δημιουργία Κέντρου Ειδικών Δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών περιγράφεται στην απολογιστική έκθεση της ΑΑΔΕ για το 2023, στην οποία αναλύονται και οι στόχοι του 2024.

Φέτος η ΑΑΔΕ σχεδιάζει τη διενέργεια πάνω από 170.385 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και ειδικότερα:

  • Διενέργεια τουλάχιστον 30.000 φορολογικών ελέγχων από τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες.
  • Διενέργεια από τις ΥΕΔΔΕ τουλάχιστον 885 υποθέσεων ερευνών καταπολέμησης φοροδιαφυγής και απάτης στον ΦΠΑ.
  • Διενέργεια τουλάχιστον 42.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ.
  • Διενέργεια τουλάχιστον 84.000 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία και τις ΚΟΕ.
  • Διενέργεια 13.500 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.

Επίσης:

  • Διενέργεια στοχευμένων διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.
  • Εισπράξεις τουλάχιστον 2,8 δισ. € έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της Φορολογικής Διοίκησης.
  • Εισπραξιμότητα 32% επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v