Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΑΔ: Η στρατηγική και η μαγιά του 1,5 δισ. ευρώ 

Αποτιμημένα μόλις τα 2.900 ακίνητα επί συνόλου 78.000, τα οποία ωστόσο αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ. Προκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός που θα αποδώσει συμπεράσματα σε βάθος διετίας. 

ΕΤΑΔ: Η στρατηγική και η μαγιά του 1,5 δισ. ευρώ

Στον «αέρα» βρίσκεται επισήμως από χθες η προκήρυξη ανάδειξης τεχνικού συμβούλου για την χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΕΤΑΔ, θυγατρικής του Υπερταμείου, στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης αξιοποίησης του πιο «σκοτεινού» σημείου των δημόσιων assets. 

Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι θηριώδες, και για αυτό προβλέπεται η παράδοση των πορισμάτων εντός διετίας μετά την ανάθεση, καθώς αφορούν στην καταγραφή, κατηγοριοποίηση και εν τέλει αποτίμηση. Η προθεσμία υποβολής προσφορών ορίζεται στις 20 Μαΐου 2024, ενώ το budget αμοιβής για τον οικονομικό σύμβουλο ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ.

Χθες δε υπήρξε και η πρώτη δημόσια τοποθέτηση  της νέας Διευθύνουσας Συμβούλου της ΕΤΑΔ Ηρώς Χατζηγεωργίου στο Οικονομικό Forum των Δελφών, η οποία έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση της εταιρείας εν λειτουργία». 

Στο πλαίσιο αυτό, ανάφερε πως σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ (πάνω από 780.000 ακίνητα) αποτιμημένα είναι μόλις 2.900, αξίας 1,5 δισ. ευρώ (αφορούν πρωτίστως τουριστικά ακίνητα). 

Από τη νέα διαδικασία αποτίμησης με βάση τον παραπάνω διαγωνισμό, η κ. Χατζηγεωργίου εκτίμησε πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν ενώ στο τέλος 1.000 εξ αυτών θα εμπορευματοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της νέας διοίκησης της ΕΤΑΔ είναι η τακτοποίηση και κατηγοριοποίηση ακινήτων.

Στο πλάνο της ωστόσο διατηρεί όπως ανάφερε η κ. Χατζηγεωργίου την εσωτερική αναδιάρθρωση της εταιρείας, αλλά και τη σύνδεση του δημόσιου φορέα με την πραγματική αγορά. 

Πέραν των παραπάνω, η ΕΤΑΔ  έχει ήδη δημοσιεύσει το διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Πόλου στο Φάληρο, με στόχο τη μακροπρόθεσμη μίσθωση για 40+10 χρόνια, έχει αναβαθμίσει την αξιοποίηση  σειρά assets, όπως χιονοδρομικά κέντρα αλλά και Ξενία (ξενοδοχειακές μονάδες- τοπόσημα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v