Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίσκεψη Κ. Σκρέκα στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος»

Η μονάδα λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1960 και αποτελεί έως σήμερα έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας.

Επίσκεψη Κ. Σκρέκα στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επισκέφθηκε την Παρασκευή 12 Απριλίου το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδας της MYTILINEOS Energy & Metals, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1960 και αποτελεί έως σήμερα έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας, έχοντας παράλληλα καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και διεθνώς.

O κ. Ευάγγελος Χρυσάφης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTLINEOS Energy & Metals και η κ. Φωτεινή Ιωάννου, Chief of Staff της Εταιρείας υποδέχθηκαν τον κ. Σκρέκα στις εγκαταστάσεις του Αλουμίνιον της Ελλάδας, ενώ στους χώρους ο υπουργός ξεναγήθηκε από τον κ. Δημήτρη Στεφανίδη, Chief Executive Director Metallurgy. Ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της MYTLINEOS Energy & Metals, Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Η MYTILINEOS, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, μέσω του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδας, έχει πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές, βιομηχανικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις μέχρι σήμερα στην Ελλάδα σε ιδιωτικό επίπεδο, διαθέτοντας τεχνογνωσία σε βιομηχανικές και εμπορικές πρακτικές, εφάμιλλες με αυτές των κορυφαίων μεταλλουργικών βιομηχανιών παγκοσμίως. Είναι μάλιστα μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως, καθώς βρίσκεται σταθερά στο πρώτο τεταρτημόριο της παγκόσμιας καμπύλης κόστους.

Η ετήσια δυναμικότητα παραγωγής ξεπερνά τους 190.000 τόνους σε αλουμίνιο και τους 860.000 τόνους σε αλουμίνα. Επιπλέον, είναι η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις.

Με την πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, αυξήθηκε η εξορυκτική δραστηριότητα βωξίτη - της πρώτης ύλης παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας – και μαζί με την παραγωγή της θυγατρικής Δελφοί Δίστομο, σήμερα αυτή ανέρχεται στους 570.000 τόνους. Με την κίνηση αυτή, η ελληνική εταιρεία διασφαλίζει μακροχρόνια τον εφοδιασμό της με τη βασική της πρώτη ύλη, σε μία περίοδο που τα περισσότερα refineries στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας.

Με την ορθή διαχείριση των καταλοίπων βωξίτη, μέσω επενδύσεων και πρωτοποριακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατορθώνει να μειώνει στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανικής της δραστηριότητας και δημιουργεί επιπλέον αξία, μέσω παραγωγής σπάνιων γαιών, όπως λ.χ. όπως το σκάνδιο και το γάλλιο, υλικά που υπάρχουν στους κατεξοχήν εξαιρετικής ποιότητας Ελληνικούς βωξίτες.

Η συνολική δραστηριότητα της MYTILINEOS αντιπροσωπεύει περισσότερο από 3% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και περίπου το 3% των ελληνικών εξαγωγών.

Στη συνέχεια, ο υπουργός ξεναγήθηκε και στο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου της εταιρείας, που γειτνιάζει του εργοστασίου. Το Ενεργειακό Κέντρο του Αγ. Νικολάου είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και η συνολική παραγόμενη ισχύς από θερμικές μονάδες ξεπερνά το 1,5 GW, καθιστώντας το κομβικό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η MYTILINEOS μάλιστα, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που συνεισέφερε στο εθνικό ενεργειακό σύστημα με μία μονάδα τελευταίας τεχνολογίας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο υπουργός ξεναγήθηκε στο νέο σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) της MYTILINEOS, ισχύος 826MW, με 63% θερμική απόδοση, μία επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο, αποδοτικότερο και πλέον σύγχρονο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας λειτουργούν επίσης μία μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας, ισχύος 334 MW και μία μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου, ισχύος 444,48 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v