ΕΕ: Πτώση 3,4% κατέγραψαν οι εξαγωγές ενδυμάτων το 2023

Παρά την σταδιακή σταθεροποίηση που παρουσίασε ο κλάδος ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, δεν άλλαξε σημαντικά η πορεία του. Πώς κινήθηκε η παραγωγή. Τι ισχύει για τις εισαγωγές.

ΕΕ: Πτώση 3,4% κατέγραψαν οι εξαγωγές ενδυμάτων το 2023

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης - Κλωστοϋφαντουργίας EURATEX, το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η ευρωπαϊκή βιομηχανία εμφάνισε σημάδια σταθεροποίησης λόγω της μικρής βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η μικρή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η μικρή άνοδος του ΑΕΠ φρέναραν την πτωτική πορεία των περισσότερων δεικτών.

Ωστόσο η σταθεροποίηση του τέταρτου τριμήνου δεν άλλαξε σημαντικά την συνολική πορεία του κλάδου για ολόκληρο το 2023.

Η στασιμότητα της κατανάλωσης στην Ευρώπη λόγω του υψηλού πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την μείωση των εξαγωγών εκτός Ευρώπης, οδήγησε τους περισσότερους οικονομικούς δείκτες του κλάδου σε κάμψη.

Για το σύνολο του 2023, η παραγωγή σημείωσε μείωση 7,0% στην κλωστοϋφαντουργία και 3,2% στην ένδυση.

Ο κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση κατά 2,7% στην κλωστοϋφαντουργία και άνοδο 7,0% στην ένδυση.

Όσο αφορά την απασχόληση η ένδυση κατέγραψε μικρή μείωση 1%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία η μείωση ήταν 1,2%.

Μείωση μετά από χρόνια κατέγραψαν οι εξαγωγές με πτώση 3,4% στην ένδυση και 4,3% στην κλωστοϋφαντουργία.

Η μείωση της κατανάλωσης στην Ευρώπη οδήγησε επίσης σε σημαντική υποχώρηση των εισαγωγών με πτώση 16% στην ένδυση και 19,3% στην κλωστοϋφαντουργία.

Τέλος, το κόστος παραγωγής στην Ευρώπη συνέχισε να αυξάνεται σημειώνοντας άνοδο 4,9% στην ένδυση και 4,7% στην κλωστοϋφαντουργία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v