Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων: Στόχος τα 35 funds, κεφάλαια 2,1 δισ.

«Επενδυτικός πυρετός» στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Προαναγγέλλει την έλευση νέων funds, που θα προστεθούν στα 24 υπάρχοντα. Στενή συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων του ΥΠΕΘΟ.

Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων: Στόχος τα 35 funds, κεφάλαια 2,1 δισ.

Τα επόμενα βήματά της σχεδιάζει προσεκτικά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), η οποία προαναγγέλλει σημαντικές συνεργασίες με διεθνή funds, έλευση τουλάχιστον έξι νέων επενδυτικών funds στην Ελλάδα, αλλά και τη δημιουργία ισχυρού δεσμού με το νέο Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων.

Πρώτη κίνηση η «ενδυνάμωση» του προγράμματος Accelerate ΤΤ της ΕΑΤΕ, που στοχεύει στη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας όπου θα προστεθούν τρία funds. Το πρόγραμμα διαθέτει 60 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για τη στήριξη funds που θα επενδύουν σε startups αρχικών σταδίων - seed financing.

Η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας θα αποτελέσει δίαυλο για το επόμενο βήμα, ώστε η ΕΑΤΕ να στηρίξει την εξωστρέφεια της καινοτομίας, ένα βήμα εντελώς νέο για τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή αναμένονται νέες συνεργασίες. «Μας κοιτάνε και κοιτάμε άλλα μεγάλα funds για συνεργασίες», αναφέρουν στελέχη της ΕΑΤΕ, επισημαίνοντας ότι το 2024 θα είναι ένα παραγωγικό έτος.

Η ΕΑΤΕ έχει ήδη πετύχει σημαντικές συμφωνίες με αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς, όπως η στρατηγική συμφωνία συνεπενδύσεων 400 εκατ. ευρώ με τη Mubadala επί ελληνικού εδάφους, αλλά και η δέσμευση του κρατικού ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών του Αμπου Ντάμπι, ADQ, για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην εγχώρια οικονομία.

Scale up στο οικοσύστημα καινοτομίας

Έτερος στόχος της ΕΑΤΕ είναι να υποστηρίξει το scale up  (κλιμάκωση, αναβάθμιση) του οικοσυστήματος καινοτομίας. Αναμένονται σύντομα και νέες συμφωνίες καθώς η ΕΑΤΕ έχει στη φαρέτρα τους ήδη πολλές προτάσεις από εταιρείες της Ευρώπης που θέλουν να χρηματοδοτήσουν ελληνικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι το 24ο fund, που προστέθηκε στα funds στα οποία συνεπενδύει η Τράπεζα, είναι το Environmental Technologies Fund 4 LP (ETF4), το οποίο δραστηριοποιείται στο window “SCALE UP”. Η ΕΑΤΕ συμμετέχει στο fund με 10 εκατ. ευρώ, ενώ στο ETF4 μετέχουν επίσης η γερμανική KfW Capital, η φιλανδική Tesi και το European Investment Fund (EIF).

Το νέο fund θα επενδύσει σε high growth εταιρείες, που ασχολούνται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, και η δημιουργία του εντάσσεται στην πρωτοβουλία «Scale Up Initiative», στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει, μέσω της ΕΑΤΕ, με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ.

Έτσι η ΕΑΤΕ διεκδικεί διευρυμένο ρόλο στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα, καθώς στον μηχανισμό «Scale Up Europe Initiative» συμμετέχουν ομοειδείς κολοσσοί από την Ευρώπη, όπως η γαλλική Bpifrance, η γερμανική KfW Capital, η φινλανδική Tesi, η AOF από τη Δανία και η ιταλική CDP.

Τα funds

Μέσα στον μήνα, στα 24 funds της ΕΑΤΕ αναμένεται να προστεθεί το 25ο, το EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη, που στοχεύει στα 250 εκατ. ευρώ. Στόχος της ΕΑΤΕ είναι να φτάσει τα 30 funds στα τέλη του πρώτου εξαμήνου και τα 35 στα τέλη του 2024, με κεφάλαια που θα ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΑΤΕ, οι δεσμεύσεις (commitments) της τράπεζας προς τα 24 ενεργά funds φθάνουν τα 560 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 800 εκατ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια έχουν κινητοποιήσει τα ίδια τα funds.

Συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων

Σε μια «δυνατή» συνεργασία με στόχο την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην έρευνα και την καινοτομία ξεκινά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) με το νέο Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων που δημιουργείται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με στόχο την στήριξη νέων επιχειρήσεων.

Κατ' αρχάς η ΕΑΤΕ θα μεταφέρει τεχνογνωσία στο νέο ταμείο και κατόπιν μέσα από στενή συνεργασία θα λειτουργούν συμπληρωματικά με στόχο την ενίσχυση επιχειρήσεων.

Το επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα λειτουργεί υπό τη «σκέπη» του Υπερταμείου, αναμένεται να δημιουργήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης κυρίως για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η σύσταση και η λειτουργία του θα είναι συμπληρωματική άλλων κρατικών ταμείων και θα έχει στόχο να κατευθύνει κεφάλαια σε επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται σε τομείς αιχμής και θα έχουν στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Ως τομείς αιχμής θεωρούνται το φάσμα των επιμέρους δραστηριοτήτων για την πράσινη μετάβαση, την κυκλική οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την μπλε οικονομία και υποδομές, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το νέο Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα, εκτός από απευθείας επενδύσεις, να προχωρά σε συμπληρωματικές επενδύσεις, συμπράττοντας με άλλα δημόσια εργαλεία/σχήματα, επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων/HDBI (πρώην ΤΑΝΕΟ), ή άλλα private equity funds και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, ή διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα Επενδύσεων και η EBRD..

Τα πρώτα κεφάλαια του νέου Ταμείου θα προέλθουν από την επαναφορά του 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Ελληνικό Δημόσιο, σε συμμόρφωση σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v