Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ στην 24ωρη απεργία

Διεκδικούν καλύτερους μισθούς και μέτρα περιορισμού της ακρίβειας. Ποιοι συμμετέχουν. Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πού θα γίνουν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα.

Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ στην 24ωρη απεργία

Με κεντρικό σύνθημα «η ακρίβεια στα ύψη, οι μισθοί στα τάρταρα», η ΓΣΕΕ διεκδικεί πραγματικές αυξήσεις τους μισθούς, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διατίμηση και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων για έναν χρόνο ,καθώς και μείωση του ΦΠΑ.

Αναλυτικά, έκτακτα μέτρα στην αγορά για τουλάχιστον ένα έτος, όπως η επιβολή διατίμησης και πλαφόν με παράλληλη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη και κυρίως στα τρόφιμα ζητούν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, που έχουν κηρύξει για σήμερα 24ωρη Πανελλαδική απεργία.

Η Συνομοσπονδία διεκδικεί μάλιστα, την διεξαγωγή σαρωτικών ελέγχων στην αγορά και την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν, παράλληλα βέβαια, με την αύξηση των μισθών, εκτιμώντας ως «ανεπαρκή» την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μεικτά.

«Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν είναι απλά στα όρια της φτώχειας, είναι η ίδια η φτώχεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παπαγόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ ζητεί την άμεση τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας με στόχο την εισοδηματική ελάφρυνση των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος της Συνομοσπονδίας, την περίοδο 2020 -2022 οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 87% σε έλαια, το 35% στα λαχανικά, το 33% σε γαλακτοκομικά και αυγά, το 31% στα κρέατα, το 25% στο ψωμί.

Στον αντίποδα, από το 2011 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 66 ευρώ καθαρά, ενώ ο μέσος μισθός σήμερα είναι 421 ευρώ κάτω από τον μισθό του 2009. Και το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων στην χώρα μας, είναι 19,2% όταν στη Γερμανία είναι 8%.

Με δεδομένες και τις πληθωριστικές πιέσεις στη στέγαση η ΓΣΕΕ διεκδικεί επίσης, την ανάπτυξη της Κοινωνικής Στέγης σε δημόσια γη με τη χρήση του 1,5 δισ. αποθεματικών του πρώην ΟΕΚ.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στην απεργία ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, παρά το γεγονός ότι η ΑΔΕΔΥ δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση και έχει προκηρύξει απεργία για τον Μάιο.

Με προβλήματα θα μετακινηθεί το επιβατικό κοινό καθώς θα ακινητοποιηθούν για ένα 24ωρο μετρό, ηλεκτρικός και σιδηρόδρομος ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια. Συγκεκριμένα, τα υπεραστικά τρένα της Hellenic Train, o Προαστιακός και το Μετρό θα μείνουν ακινητοποιημένα.

Τα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα αναμένεται να κινηθούν από τις 09:00 ως τις 21:00. Κανονικά αναμένεται να κινηθούν τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ, τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

«Δεμένα» θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια καθώς η πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συμμετέχει στην κινητοποίηση, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και μέτρα κατά της ακρίβειας.

Η ΓΣΕΕ καλεί στις 11 το πρωί σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ μισή ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα. Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι, οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Πανεπιστημίου, καθώς έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση του αιτήματός τους για την αναδρομική καταβολή των δώρων και των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v