Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση για το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Μέχρι τέλη Απριλίου η έκδοση απόφασης από τον Γ. Πιτσιλή. Στόχος η φοροδιαφυγή σε κομβικούς κλάδους. Καθολική εφαρμογή εντός του επόμενου έτους, σε on line σύνδεση με την ΑΑΔΕ.

Αντίστροφη μέτρηση για το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Μια ακόμα τρύπα φοροδιαφυγής, κυρίως στους κλάδους των οικοδομικών υλικών και οπωροκηπευτικών επιχειρεί να κλείσει η ΑΑΔΕ με την καθιέρωση του ψηφιακού δελτίου αποστολής.

Τα σημερινά χάρτινα στοιχεία, από το επόμενο έτος καθολικά και σε πρώτη φάση πιλοτικά σε συγκεκριμένους κλάδους εντός του έτους, θα περάσουν στην ιστορία περιορίζοντας δραστικά φαινόμενα εικονικών τιμολογίων ή διακίνησης προϊόντων χωρίς παραστατικά.

Το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει έως το τέλος Απριλίου με την έκδοση σχεδίου απόφασης από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή . Η απόφαση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τη διατύπωση παρατηρήσεων προκειμένου να περιοριστούν φαινόμενα αντίστοιχα της πρώτης φάσης διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS όπου οι σχεδιασμοί αποδείχθηκε στην πράξη πως δεν ταυτίζονταν με τις δυνατότητες (και τη διάθεση σε πολλές περιπτώσεις) της αγοράς.

Στην απόφαση θα καθορίζονται η έκταση εφαρμογής, η έναρξη ισχύος των νέων κανόνων, το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, οι υποχρεώσεις και οι προδιαγραφές που θα πρέπει να τηρούν οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις κατά τη ψηφιακή έκδοση του δελτίου αποστολής και τη διακίνηση αγαθών. Με ξεκάθαρους, κατόπιν διαβούλευσης, κανόνες εξαρχής, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και καθαρή στόχευση, το νέο project επιδιώκεται να υλοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως σε πρώτη φάση τουλάχιστον, το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα είναι σαν ένα χάρτινο σημερινό δελτίο μόνο που αντί να γράφεται στο χέρι θα παράγεται ηλεκτρονικά.

Ήδη όσοι επιθυμούν μπορούν να εκδώσουν ψηφιακό δελτίο αποστολής μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ timologio. Με την καθιέρωσή του, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη διακίνηση αγαθών στην αγορά, ενώ όλα τα στοιχεία της συναλλαγής θα διαβιβάζονται απευθείας στην ΑΑΔΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v