Ενα βήμα πιο κοντά η ανάπλαση της Β’ Ακτής Βούλας

Το «πράσινο φως» από τη δημοτική επιτροπή και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου που αποτελεί μέρος της επένδυσης των 16 εκατ. ευρώ που «τρέχει» η Athens Beach Club.

Ενα βήμα πιο κοντά η ανάπλαση της Β’ Ακτής Βούλας

Το «πράσινο φως» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία αφορά την αδειοδότηση έργων στο πλαίσιο της αναβάθμισης της Β’ Ακτής Βούλας που έχει αναλάβει η εταιρεία Athens Beach Club A.E. (ABC), άναψε με απόφασή της η δημοτική επιτροπή του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, σηματοδοτώντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ανάπλασης του εν λόγω παραλιακού μετώπου.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοτική επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση υφιστάμενων και προτεινόμενων λιμενικών και παράκτιων υποδομών του project που «τρέχει» το κοινό σχήμα της Τ.Ε.ΜΕΣ. (του φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino και βασικού μετόχου της Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε., ιδιοκτήτριας του πρώην Hilton της Αθήνας), της Intracom Ventures, συμφερόντων της οικογένειας Κόκκαλη, και του ομίλου Προκοπίου, μέσω της εταιρείας Litti Enterprises Company Limited.

Όπως αναφέρεται στη σχετική γνωμοδότηση «το έργο θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των υφιστάμενων βλαβών με πιο σημαντικές τις εκτεταμένες υποσκαφές σε όλο τους το μήκος στην έδρασή τους και την παρουσία ανοιγμάτων με στόχο τη διασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα και απώτερο σκοπό την ανάπλαση και αναβάθμιση του εν λόγω παράκτιου μετώπου (Β’ Ακτή Βούλα)».

Υπενθυμίζεται ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ειδικά για τις λιμενικές και παράκτιες εργασίες της επένδυσης, θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 10 Ιουνίου.

Οι υποδομές

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα υφιστάμενα έργα περιλαμβάνουν τρεις τεχνητές νησίδες κατασκευασμένες από σκυρόδεμα και προβλέπονται τα παρακάτω έργα:

  • Καθαρισμός της ακτής και εξυγίανση του πυθμένα.
  • Επισκευή / αποκατάσταση των υφιστάμενων νησίδων.
  • Κατασκευή πλωτών εγκάρσιων προβλητών.
  • Κατασκευή δυο προβόλων από φυσικούς ογκολίθους στην θέση εκβολής του αγωγού στο νοτιοανατολικό άκρο της ακτής, συνολικού μήκους περί τα 100m. Στα πρώτα 40m διαμορφώνονται ως έξαλοι χαμηλής στέψης, και στη συνέχεια τα υπόλοιπα 60m διαμορφώνονται ως ύφαλοι.
  • Κατασκευή θωράκισης από φυσικούς ογκολίθους της ακτογραμμής ανάντη των προβόλων μήκους περίπου 70m.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής που έχει τεθεί, η συνολική διάρκεια ανάπτυξης του έργου από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων αναμένεται να διαρκέσει 12 μήνες, ενώ το προσωπικό που θα απαιτηθεί κατά τη συγκεκριμένη φάση εκτιμάται σε τριάντα μόνιμους εργαζομένους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τα προτεινόμενα έργα θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και καθ’ όλες τις ημέρες του έτους πλην των περιόδων που για λόγους έκτακτης ανάγκης ή ιδιαιτέρως δυσμενών καιρικών συνθηκών θα απαιτείται η απαγόρευση πρόσβασης σε αυτά».

Απώτερος σκοπός του project, προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ, είναι η ανάπλαση και αναβάθμιση του εν λόγω παράκτιου μετώπου (Β’ Ακτή Βούλα) για την ανάδειξή της σε υπερτοπικής σημασίας προορισμό για την αθηναϊκή Ριβιέρα. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος της επένδυσης των 16 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Athens Beach Club A.E. και «σε συνδυασμό με την εκ νέου διαμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταλελειμμένων τουριστικών εγκαταστάσεων αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση της εν λόγω περιοχής».

Η επένδυση

Τον προηγούμενο Οκτώβριο, η Athens Beach Club A.Ε. ανακοίνωσε την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για την ανάπλαση της Ακτής Β’ Βούλας, με στόχο «να αποκαταστήσει την ακτή και με όρους ήπιας ανάπτυξης να την αναβαθμίσει, με σεβασμό στον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής».

Στην Ακτή Β’ Βούλας πρόκειται να δημιουργηθεί ένας πρότυπος χώρος, όπου με μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, αναδεικνύεται το παραθαλάσσιο τοπίο. Παράλληλα, όπως αναφέρει η εταιρεία, δημιουργούνται εκτενείς χώροι πρασίνου με πρόσθετες φυτεύσεις. Η Ακτή Β’ Βούλας υπό τη νέα της μορφή, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν νέο αγαπημένο παραλιακό προορισμό, με υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπειρίες ψυχαγωγίας, ευεξίας κι εστίασης, που θα προσθέσουν αξία στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Επιπλέον, «προβλέπεται η κατασκευή πισίνας που προορίζεται για δημοτική χρήση και θα καλύψει τις ανάγκες τμημάτων κολύμβησης, αλλά και προπονήσεων αθλητικών ομάδων της περιοχής». Υπενθυμίζεται ότι η Athens Beach Club A.Ε. προχώρησε στη μίσθωση της Ακτής Β’ Βούλας στο πλαίσιο της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας που είχε πραγματοποιήσει ο δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης από το 2019 για την αναβάθμιση και διαχείριση του ακινήτου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ΜΠΕ, «η διαμόρφωση της Β’ Ακτής Βούλας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 με τα κτίσματά της να σχεδιάζονται με κοινή γλώσσα των άλλων διάσημων πλαζ του ΕΟΤ που σχεδιάζονταν υπό την εποπτεία και καθοδήγηση ενός εκ των μεγαλύτερων εκπροσώπων του Ελληνικού Μοντερνισμού, Άρη Κωνσταντινίδη, προϊστάμενου τότε της Υπηρεσίας Μελετών του ΕΟΤ».

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται, «κατασκευασμένο τη δεκαετία του 60’, και μένοντας αρκετά χρόνια σε αχρηστία, το κτιριακό απόθεμα της έκτασης εμφανίζει αρκετές φθορές και η κατάστασή του μοιάζει επιβαρυμένη με τις πλάκες οροφές να εμφανίζουν άλλοτε σημειακές και άλλοτε καθολικές φθορές και τμήματα τοιχοποιιών πλήρωσης να έχουν σε σημεία καταστραφεί εξολοκλήρου. Κατ’ αντιστοιχία, οι λιμενικές υποδομές στο παράκτιο μέτωπο της Β’ Ακτής Βούλας εικάζεται πως κατασκευάστηκαν σε παράλληλο χρόνο με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, χωρίς να έχουν εντοπιστεί σχετικές άδειες. Η υποβρύχια αυτοψία έδειξε εκτεταμένες βλάβες στις υφιστάμενες νησίδες. Ως εκ τούτου, πέραν της ανάγκης περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υφιστάμενων έργων, θεωρούνται αναγκαίες και σχετικές παρεμβάσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v