Πρόταση νόμου για ακρίβεια-αισχροκέρδεια από τον ΣΥΡΙΖΑ

Προτείνονται μέτρα «βραχείας, μέσης και μακράς διάρκειας εφαρμογής» μέχρι να επικρατήσει κανονικότητα στην αγορά. Πρό(σ)κληση στον Κ. Μητσοτάκη «να αποδείξει αν είναι με την κοινωνία ή με τους κερδοσκόπους».

Πρόταση νόμου για ακρίβεια-αισχροκέρδεια από τον ΣΥΡΙΖΑ
Πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες, τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής πριν την Πασχαλινή ανάπαυλα, προκειμένου να πάρει σειρά συζήτησης αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά.

Η πρόταση περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων για την κατασταλτική αντιμετώπιση των μηχανισμών παραγωγής ακρίβειας και κερδοσκοπίας, οι οποίοι αποτελούν μείζον κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ως στόχος προβάλλεται η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης του συνόλου των πολιτών, με θωράκιση της πραγματικής αξίας του εισοδήματος, ατομικού και οικογενειακού.

Τα μέτρα που προτείνονται χωρίζονται σε βραχείας, μέσης, και μακράς διάρκειας εφαρμογής, έως ότου επικρατήσει μια νέα κανονικότητα, στοιχισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όπως επισημαίνεται, η πρόταση στο σύνολο της είναι κοστολογημένη, σαφής και άμεσα εφαρμόσιμη, ενώ περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχει καταθέσει ο Στέφανος Κασσελάκης στον δημόσιο διάλογο.

“Ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να αποδείξει αν είναι με την κοινωνία ή με τους κερδοσκόπους”, τονίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με αφορμή το πανάκριβο “πασχαλινό τραπέζι”, ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου θέτει σε πρώτο πλάνο την προβολή αυτής της πρότασης νόμου, η οποία θα κυριαρχεί πλέον σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών και υποψήφιων ευρωβουλευτών. Την αρχή θα κάνει σήμερα ο κ.Κασσελάκης, καθώς θα επισκεφτεί την Βαρβάκειο αγορά στο κέντρο της Αθήνας.

Η πρόταση νόμου ανά άρθρο 

Τα βασικά σημεία των άρθρων που συνθέτουν την πολυσέλιδη (και με πίνακες) πρόταση νόμου είναι:

Άρθρο 1

Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους σε τρόφιμα,  βιομηχανικά αγαθά και αγροεφόδια

Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας στα προϊόντα που εισάγονται ή παράγονται στην Ελλάδα και τα οποία είναι, είτε νωπά/τυποποιημένα τρόφιμα, είτε βιομηχανικά αγαθά (καταναλωτικά και διαρκή).  Το μέτρο έχει μόνιμο χαρακτήρα.

ΑΡΘΡΟ 2

Επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους και επέκταση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης στα διύλιση πετρελαίου για το έτος 2023

1. Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους στην διύλιση πετρελαίου και την παραγωγή προϊόντων διύλισης αυτού στο ύψος του μέσου όρου των αντίστοιχων αποδεδειγμένων περιθωρίων κέρδους της Ε.Ε. 

2. Επέκταση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης  για το έτος 2023.

3. Θέσπιση έκτακτης εισφοράς για τα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων το 2023 ύψους 90%. 

ΑΡΘΡΟ 3

Μηχανισμός παρακολούθησης και αποτροπής υπερκερδών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας

Θέσπιση μηχανισμού με τον οποίο εξασφαλίζεται ότι το περιθώριο κέρδους των παρόχων ενέργειας δεν θα υπερβαίνει το 5%. 

ΑΡΘΡΟ 4

Επιβολή Έκτακτης Εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη των Τραπεζών

Θέσπιση έκτακτης εισφοράς ύψους 90% για τα υπερκέρδη των τραπεζών το 2023 τα οποία προκύπτουν από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τον μέσο όρο των τραπεζών της ΕΕ. 

ΑΡΘΡΟ 5

Μέτρα μείωσης/κατάργησης φορολογικών επιβαρύνσεων 

1. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο συντελεστή Ευρωπαϊκής Ένωσης

 2. Μηδενισμός ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα (Κρέατα Γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας. Αυγά. Μέλι φυσικό, Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι, βρώσιμα, Δημητριακά, Προϊόντα αλευροποιίας. Άμυλα κάθε είδους, Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα. Άλλα λάδια και τα κλάσματά τους, που παίρνονται αποκλειστικά από ελιές, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα και μείγματα από αυτά τα λάδια. Σογιέλαιο, αραχιδέλαιο, λάδι ηλιοτρόπιου (ηλιανθέλαιο), λάδι βαμβακιού (βαμβακέλαιο), καλαμποκέλαιο, σησαμέλαιο. Είδη για τη βρεφική ασφάλεια και προστασία, ήτοι απορροφητικές πάνες για βρέφη, από κάθε ύλη. Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, συσκευασμένα για τη λιανική πώληση. 

3. Θέσπιση σε μόνιμη βάση της μείωσης του ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μείωση συντελεστή ΦΠΑ.

Θεσπίζεται σε μόνιμη βάση και με την ολοκλήρωση του μέτρου της παραπάνω παραγράφου, η μείωση του ΦΠΑ στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι στο 21% για το σύνολο των αγαθών εκτός από εκείνα για τα οποία θεσπίζεται η υπαγωγή τους στον μειωμένο και υπερμειωμένο συντελεστή 11% και 5% αντίστοιχα.

4.  Θεσπίζεται η μείωση του ΦΠΑ σε 6% για την ύδρευση και η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αποχέτευσης (όπως ίσχυε μέχρι το 2011). 

ΑΡΘΡΟ 6

Χορήγηση ειδικής κάρτας «Αγροκίνηση» στους αγρότες

Χορήγηση  ειδικής κάρτας “ΑΓΡΟΚΙΝΗΣΗΣ” για την οικονομική ενίσχυση αγροτών η οποία είναι ισόποση της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης diesel κίνησης, προσαυξημένη κατά 18%, ήτοι κατά το ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ 24% και 6% και συνεπώς αντιστοιχεί με την καθιέρωση υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Τα χρηματικά ποσά πλέον θα προκαταβάλλονται (όχι επιστροφή) με πίστωση στην κάρτα.

ΑΡΘΡΟ 7

Μείωση κόστους αγροτικού ρεύματος

Θέσπιση ειδικής έκπτωσης στη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας για τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, ορίζεται στο 50% της εκάστοτε τελικής βασικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας 

ΑΡΘΡΟ 8

Μείωση κόστους φυτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής

Απαγορεύεται η εμπορική διάθεση σε επαγγελματίες αγρότες, κτηνοτρόφους και συνεταιριστικές ομάδες και συνεταιρισμούς αυτών λιπασμάτων και ζωοτροφών, για την παραγωγή ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

ΑΡΘΡΟ 9

Σύσταση Μηχανισμού Ελέγχου Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων

Συνιστάται αυτοτελής Μονάδα Μηχανισμού Ελέγχου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, υπαγόμενη στην Γενική Διεύθυνση Τροφίμων 

ΑΡΘΡΟ 10

Διοικητικά μέτρα κατά των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, βιομηχανικών αγαθών και αγροεφοδίων που παραβαίνουν τις διατάξεις του άρθρου 1 

1. Ισχυροποίηση του μηχανισμού επιβολής προστίμων αισχροκέρδειας και δημιουργίας ηλεκτρονικού μητρώου παραβατών προς αποκλεισμό από δημόσιους διαγωνισμούς

Συστήνεται Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραβατών υπ’ ευθύνη της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενημερώνουν χωρίς καθυστέρηση το Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραβατών για την τελεσίδικη επιβολή προστίμου για παράβαση των διατάξεων της παρ. 1 του παρόντος.

 2.Τρόπος υπολογισμού των προστίμων, τροποποίηση του άρθρου 54 παρ.5 του ν.5045/2023

Σε όποιον παραβιάζει την παρ. 1 του άρθρου 54 του Ν. 5045/2023 επιβάλλεται πρόστιμο που πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό, μπορεί δε να φθάνει μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού  κύκλου εργασιών της επιχείρησης εντός της χώρας  κατά την προηγούμενη της έκδοσης της απόφασης χρήση. 

ΑΡΘΡΟ 11

Μείωση κόστους κάρτας απεριορίστων μεταφορών σε μέσα μαζικής μεταφοράς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v